2024. július 22., hétfő
FORMULA–1 – HUNGARORING

Piastri élete első futamgyőzelme – egy kis szépséghibával

Azt már az egész versenyhétvége edzési szakaszában látni lehetett, hogy a McLaren jó eséllyel pályázik az első két dobogós helyre a 39. Magyar Nagydíjon, és a végén be is igazolódtak a sejtések, hiszen Oscar Piastri, a McLaren 23 éves ausztrál versenyzője nyert a Hungaroringen, ezzel első sikerét aratta az elitkategóriában. Mögötte a csapattársa, a brit Lando Norris ért célba másodikként, így a McLaren a 2021-es Olasz Nagydíj óta először aratott kettős győzelmet az F1-ben. Mindezzel semmi baj sincs, hiszen a britek kiváló fejlesztésekkel folyamatosan érték utol a Red Bullt, az egészben csak az a bibi, hogy a verseny végeztével mindenki arról beszélt, vajon mi a McLaren csapatstratégiája: amennyiben magabiztosak az idény további része kapcsán, és meg akarják szorongatni a címvédő és éllovas Max Verstappent, úgy ezt a hozzá közelebb álló Norris teheti meg, nem a 116 ponttal lemaradt ausztrál, így nem tudni, a McLaren zavarodott meg, nem volt előre meghatározva a sorrend, vagy az ausztrál már előre bejelentette, hogy nem engedelmeskedik a csapatának.

Az ünneplés tehát nem is volt olyan látványos Piastri részéről, a dobogó harmadik fokára pedig a hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton állhatott fel, miután abroncsa összeért a nagyon igyekvő Max Verstappenéval, és a rövidebbet a holland húzta, aki végül az ötödik lett.

Piastri a hetedik versenyző a mostani idényben, aki legalább egy futamot meg tudott nyerni, az F1-ben pedig legutóbb 2012-ben fordult elő, hogy hatnál több különböző pilóta aratott győzelmet, akkor nyolcan diadalmaskodtak legalább egy alkalommal.

A rajt után az első kanyarba egymás mellett fordult be a pole-pozícióból kezdő Norris, valamint Piastri és Verstappen, ebből a csatából pedig a belső íven forduló ausztrál versenyző jött ki a legjobban. Az első kör végén így Piastri állt az élen, mögötte sorrendben Verstappen és Norris száguldott, igaz, a holland címvédő az egyes kanyarban elhagyta a pályát, és így jutott előnyhöz. A negyedik körben a csapat azt tanácsolta neki, hogy mielőtt még büntetést kap, engedje maga elé Norrist, a háromszoros vb-győztes pedig így is tett, de a rádión jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel. A 15. körre a McLarennél állítólag meghatározták a stratégiát, legalábbis Norrisszal azt közölték a rádión, hogy koncentráljon Verstappenre, és ne arra, hogy Piastrit utolérje.

A kerékcserék legnagyobb nyertese Hamilton lett, aki tulajdonképpen a bokszkiállásának köszönhetően előzte meg Verstappent, és jött fel harmadiknak. A brit ráadásul egymás után többször is megfutotta a leggyorsabb kört, de az egyre inkább bemelegedő kemény gumikeverékeken aztán Verstappen is gyorsulni kezdett, ahogyan a McLarenek is, így hamarosan az élen haladó Piastrié volt a leggyorsabb kör. Verstappen a 34. körben utolérte Hamiltont, egyszer meg is próbálta megelőzni, de a manőver közben nem tudott befordulni a kanyarba, így a hétszeres vb-győztes brité maradt a harmadik pozíció. A holland címvédő ezután ismét arra panaszkodott a rádión, hogy nem tudja megfelelő tempóban bevenni a kanyarokat. Közben Piastri sokat veszített az előnyéből Norrisszal szemben, aki négyről másfél másodpercre dolgozta le a hátrányát. Norrist a 45. körben hívta ki ismét gumicserére a McLaren, Piastrinak két körrel később kellett kiállnia friss abroncsokért, így átadta a vezetést Norrisnak, aki nagyjából három másodperces előnyre tett szert. S ekkor jött a meglepetés: a McLaren két kör múlva rádión tájékoztatta Norrist, hogy adja majd vissza a vezető helyet Piastrinak! Norris három körrel a vége előtt engedelmeskedett az utasításnak, és maga elé engedte…

A vb a jövő hétvégén folytatódik a Belga Nagydíjjal Spa-Francorchamps-ban.

Magyar Nagydíj, Hungaroring (70 kör, 306,630 km), a pontszerzők: 1. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 1:38:01,989 óra, 2. Lando Norris (brit, McLaren) 2,141 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 14,880 mp h., 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 19,686 mp h., 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 21,349 mp h., 6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 23,073 mp h., 7. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 39,792 mp h., 8. George Russell (brit, Mercedes) 42,368 mp h., 9. Cunoda Juki (japán, RB) 1:17,259 perc h., 10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:17,976 p h.

A leggyorsabb kör: 1:20,305 perc (Russell, 55. kör).

A vb-pontversenyek állása 13 futam után (még 11 van hátra), versenyzők: 1. Verstappen 265 pont, 2. Norris 189, 3. Leclerc 162, 4. Sainz 154, 5. Piastri 149, 6. Hamilton 125, 7. Pérez 124, 8. Russell 116, 9. Alonso 45, 10. Stroll 24 stb. Csapatok: 1. Red Bull 389 pont, 2. McLaren 338, 3. Ferrari 322, 4. Mercedes 241, 5. Aston Martin 69, 6. RB 33, 7. Haas 27, 8. Alpine 9, 9. Williams 4, 10. Sauber 0.

 

Nyitókép: A Hungaroring idén a McLarenről szólt (Fotó: MTI)