2024. szeptember 3., kedd

Pénz a színházépítés folytatására

Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója átadta Szabadka polgármesterének, Modest Dulićnak a 85 millió dinár átutalásáról szóló határozatot

A szabadkai Népszínház épülete renoválásának folytatására 85 millió dinárt utal át a Tartományi Nagyberuházási Alap. Az erről szóló határozatot kedden este adta át Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója Modest Dulićnak, Szabadka polgármesterének.

Az átadáson jelen volt többek között Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese is. A következőket nyilatkozta lapunknak:

– Ez az összeg magába foglalja a régi, műemlékvédelem alatt álló épületrész kívülről történő befejezését. Lekerülnek az állványok, így a színház visszakapja régi kinézetét. Tavasszal ugyanis megszületett egy politikai egyeztetés a Vajdasági Magyar Szövetség és a demokrata párti tartományi szintű vezetőség között, hogy a színház prioritás élvez. Ennek értelmében a tartomány három éven keresztül – az idén, jövőre és 2015-ben – 500 millió dinárt biztosít a munkálatokhoz. Ennek értelmében született meg a mostani döntés, így jövőre is megközelítőleg 150 millió dinárral kell finanszíroznia a színház – akkor már új részének – építését. Az viszont, hogy a szerb kormány hogyan dönt, és mikor biztosítja a másik 500 millió dinárt a befejezéshez, az már nem rajtunk múlik. Csak remélni tudjuk, hogy meglesz a politikai akarat köztársasági szinten is, és végre valahára befejeződik a színház építése.

A jövőben szeretnénk indítani egy politikai konzultációt a polgárokkal, illetve a civil szervezetekkel, annak eredményeként megállapítanánk, hogy milyen tartalmakkal lehetne az új épületet teljessé tenni. Biztosan nem kínai üzleteket, plázákat vagy bankokat helyeznénk el a színházban, hanem olyasmiket, amik érintik a művészetet. Most tehát még a régi szerződés szerint folynak a munkálatok, de valószínűleg még ebben a hónapban ki lesz írva a közbeszerzési pályázat, utána pedig meglátjuk, ki nyeri el a munkálatokat. Mindez azonban egy bonyolult folyamat – mondta Kern Imre a határozat átadásán, amelyre a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában került sor, amely szintén segítséget kap az oktatási intézmény épületének renoválására.

ESZKÖZÖK A MŰSZAKI ISKOLA RENOVÁLÁSÁRA

Az egybegyűlteket az iskola igazgatója Ivanović Erzsébet köszöntötte, mint elmondta, a tanintézmény belső tartalommal való megtöltése előnyt élvezett, az épület külső részével ellentétben. Ezután Modest Dulić polgármester szólt a Tartományi Nagyberuházási Alapnál történt intézkedésekről, a továbbiakban Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója beszélt az elkövetkező munkálatokról, majd pedig Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár szólt az épület felújításának a fontosságáról.

Kern Imre a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese lapunknak a következőket mondta az iskolát érintő fejleményekről:

– A napokban a tartományi kormánynak a póteszközökből kell biztosítania megközelítőleg egymillió dinárt a homlokzat azon részének lefejtésére, amely veszélyezteti a polgárokat, továbbá biztonságos bejáratot kialakítani a diákoknak az épületben. Olyan elképzelés is született, hogy az egész homlokzatot hálóval borítjuk le a tél folyamán, hogy semmi ne eshessen az útra. A második rész a tető és a homlokzat javítását foglalná magában. A polgármestertől és az iskolától érkezett kérelem most feldolgozáson van a Nagyberuházási Alapnál, remélhetőleg már a következő igazgatóbizottsági gyűlésen pozitív döntés születik a 40 millió dinárról. Ez az összeg tulajdonképpen a tető- és a homlokzatjavítás felét képezi. Ha meglesz ez a döntés, akkor az iskola felhatalmazást kap a Nagyberuházási Alaptól a közbeszerzési folyamat lebonyolítására. Tapasztalatunk szerint, ez a procedúra, tehát a döntéshozatal és a közbeszerzési folyamat lebonyolítása három-négy hónapot vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy jövő év tavaszán, amikor amúgy is elkezdődik az építkezési szezon, sor kerülhet a munkálatokra is. Addig is szakembereknek kell eldönteni, hogy előbb az utcai vagy az udvari résszel kell-e foglalkozni. Ami fontos, hogy megvannak a tervek ezekre a munkálatokra, ha nem lennének, sokkal hosszabb procedúra elé néznénk – mondta.

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola diákjai szüleikkel együtt két héttel ezelőtt figyelmeztető tüntetést tartottak az iskolaudvarban, a több mint tíz éve húzódó felújítás miatt, hiszen az iskolaépület omladozó homlokzata ez idő alatt életveszélyessé vált. A szülők aznap nem is engedték iskolába a gyermekeket.

Korábban részletesen is beszámoltunk arról, hogy az iskola és a szülők tanácsa hiába tett erőfeszítéseket a homlokzat felújításának érdekében. Az iskola nem is igazán intézkedhetett, mivel az épület műemlékvédelem alatt áll. Elkerítették csupán a külső és belső részt, ahonnan súlyos kődarabok hullottak, valamint hegymászók segítségét kérték, hogy leszedjék a veszélyes homlokzatrészeket. A város végül az iskola nevében a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályázott a szanáláshoz szükséges összegért.