2024. július 21., vasárnap

A naiv művészet klasszikusai

Óriási érdeklődés Olaszországban a szerbiai kiállítás iránt

Szeptember 30-áig meghosszabbították a Valóság tudatos elhagyása: Ilija Bosilj és Sava Sekulić című kiállítást az olaszországi Castellucchióban, a Marginális Művészetek Házában (Casa dell’Art Brut) a nagy érdeklődés és a számos csoportos látogatás bejelentése miatt – jelentette be a KominikArt ügynökség. A június 10-i megnyitón már egyértelmű volt, hogy ez a kiállítás igazi kulturális attrakció lesz. Az emberek sorban álltak, hogy találkozzanak a két szerbiai művész alkotásaival, akiket világszerte az art brut irányzat klasszikusaiként ismernek el, emellett jelentős múzeumi és magángyűjteményekben is képviseltetik magukat, írja a Danas napilap.

– Az utóbbi időben a legtöbb múzeum aktívan küzd azért, hogy elnyerje és fenntartsa a közönség figyelmét anélkül, hogy kompromisszumot kötne a bemutatott alkotások minőségével és szakszerű feldolgozásával. Éppen ezért az a tény, hogy A valóság tudatos elhagyása: Ilija Bosilj és Sava Sekulić című kiállításunk – több mint 70 alkotással, köztük lenyűgöző méretű munkákkal – annyira látogatott volt, hogy a kiállítás házigazdája, a Casa dell'Art Brut múzeum megkeresett minket azzal a kéréssel, hogy hosszabbítsuk meg a kiállítást szeptember végéig, nagy ösztönzést, de egyben jelentős megerősítést is adott a tárlat színvonaláról – mondta Ivana Bašičević, a belgrádi Naiv- és Marginális Művészet Múzeumának igazgatója az olaszországi siker alkalmából.

A Marginális Művészetek Háza őrzi Olaszország legjelentősebb és legnagyobb art brut művészeti gyűjteményét, és Ilija Bosilj és Sava Sekulić munkáinak kiállításával a múzeum a felújítás után először nyitotta meg helyiségeit a nagyközönség előtt. A helyi sajtóban és az olasz művészeti magazinokban médiafigyelmet kapott kiállításhoz a belgrádi Futro dizajn tervezőstúdió egy gazdag, csaknem 200 oldalas katalógust tervezett, valamint a két szerzőről dokumentumfilmek is készültek.

Iija Bašičević Bosilj (1895–1972) a szerb modern naiv művészet világklasszisa volt, a világ minden táján állították már ki alkotásait. A modern művészettel foglalkozó Raw Vision brit folyóirat a világ art brut művészetének 50 klasszikusa közé sorolta. Halála előtt gyűjteményének nagy részét szülővárosára, Šidre hagyta, megalapítva az Ilianum Naiv Művészeti Múzeumot.

Sava Sekulić (1902–1989) szintén a naiv és marginális művészet világklasszisának számító költő és festő volt. Egyéni és csoportos kiállításokon szerepelt Szerbiában és külföldön is.

Ilija Bosilj és Sava Sekulić témái és képei valós természeti környezetet és fiktív világokat, fantasztikus történeteket és ideális karaktereket tükröznek. Tiszta víziók és filozófiai allegóriák beszélgetnek egymással a Cassa dell'art Brut felújított terében – áll a sikeres kiállítást megvalósító Marginális Művészetek Háza hivatalos honlapján.