2024. július 17., szerda

A művelődés mindenkit érint

Slaviša Grujić és Ivan Tasovac a tartományi titkárság és a művelődési minisztérium együttműködéséről tárgyalt

Slaviša Grujić tartományi művelődési titkár hétfőn Belgrádban járt Ivan Tasovac művelődési miniszternél, ez volt a két intézmény vezetőjének első tárgyalása, ahol mindenekelőtt a szorosabb együttműködés állt a megbeszélés középpontjában.

– Azt gondolom, hogy a művelődés, valamint a tájékoztatás területén felmerülő kérdések a hatalom minden szintjét érintik, és természetesen nemcsak a hatalmat kell hogy érdekelje, hanem az összes működő szervezetet, sőt az egyént is. A mi szerepünk az, hogy ezeket a szinteket és szervezeteket összekössük – emelte ki Ivan Tasovac. Követendő példaként említette Bácsot, ahol – mint mondta – a művelődési folyamatokba nemcsak a minisztérium, illetve az illetékes titkárság, hanem a község, valamint számos intézmény, sőt a privát szektor is be van avatva.

Slaviša Grujić felhívta a figyelmet arra, hogy a művelődés egy rendkívül szerteágazó, összetett terület, amelyért küzdeni kell ebben a nehéz gazdasági helyzetben is, amelyben az ország van.

– Annak ellenére, hogy a tartományi titkárság saját hatáskörrel és bizonyos önállósággal is rendelkezik, fontos a minisztériummal közösen fellépni és együtt részt vállalni a fontos projektumokban, mint például az új törvények kidolgozásában, vagy a Kreatív Európa kapcsán, amely esetében már aláírtuk az együttműködési szerződést. Vajdaság, azt gondolom, jó partnernek számít, hiszen nagyon jó együttműködést ápol a régióban, például Magyarországgal, Horvátországgal, illetve Romániával – összegezte Slaviša Grujić.

Bár a tárgyalás elsősorban a szorosabb együttműködést célozta meg, fontossági sorrendet is felállítottak. Jelen pillanatban a a Kreatív Európa projektumon dolgoznak, már megtartották az első tanácskozást, és mint azt a miniszter elmondta, a civil szervezetek érdekélődésére számítanak, hiszen hamarosan különböző eszközökre pályázhatnak ezen a projektumon belül.

– Tárgyaltunk arról is, hogyan tudnánk összehangolni azokat a kritériumokat, amelyeket a minisztérium, illetve a tartományi titkárság felállít a pályázatok kiírásakor. Persze szóba került a művelődésről szóló törvény, amelynek kidolgozását az év végére várjuk, és érintettük a tájékoztatásról szóló törvényt is, amelynek a kidolgozása a vége felé jár – emelte ki Tasovac.

A tartományi titkár hozzátette, a következő tárgyalástól már megfoghatóbb eredményeket várnak. Meggyőződését fejezte ki, hogy végre sikerül majd irányt mutatni, merre halad az ország művelődése.