2024. július 16., kedd

Bátor, kísérletező rendezvény

A Desiré fesztivál a Todor Manojlović-díj kitüntetettje

A szabadkai Desiré Central Station színházi fesztiválnak ítélte Todor Manojlović Alapítvány a 2014-es év modern művészi szenzibilitásért járó díját – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyre szerdán került sor a tartományi kormány épületében.

Az eseményt a nagybecskereki Žarko Zrenjanin városi könyvtár szervezte, házigazdája pedig a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság volt.

Vladislava Gordić-Petković, az alapítvány igazgatósági bizottságának és zsűrijének tagja megjegyezte, hogy ez az első eset, hogy az elismerést egy rendezvény kapja és nem pedig egy személy. A méltatásban rámutatott, hogy a Desiré egyrészt egy kifejezetten európai, multikulturális törekvés, amely mint párhuzamba vonható Todor Manojlović polgári beállítottságával is, másrészt pedig egy igazán izgalmas, modern, kísérleti és avantgárd rendezvény, amely magas művészeti színvonal mellett mély társadalmi érzékenységet is mutat.

Gazsó Orsolya, a Kosztolányi Dezső színház sajtófelelőse először is megköszönte a fesztivál nevében a díjat, majd rámutatott, hogy a rendezvény célja igenis a modern, kísérleti színházművészet magas szintű művelése és népszerűsítése, amelyben külön fontos hangsúlyt kap az európaiság és a multikulturalitás.

Radoslav Petković, tartományi művelődési titkárhelyettes örömének adott hangot, hogy az alapítvány továbbra is teljes odaadással segíti a művészetet, főképp egy ilyen időben, amikor az sokszor kerül politikai, anyagi, vagy éppen ideológia nyomás alá.