2024. július 17., szerda

Év végéig elkészül a szerb–magyar középszótár

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója ismertette a szótárral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat

A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésen elfogadták a Forum Könyvkiadó módosított ügyviteli tervét, s ezzel együtt a szerb–magyar középszótár megjelentetését is jóváhagyták. A kiadvány mintegy 40 ezer szócikket fog tartalmazni, köztük több ezer kifejezést, szókapcsolatot és szólást. A szótár Mirjana Burzan, újvidéki nyugalmazott egyetemi tanár és dr. Kacziba Ágnes szegedi egyetemi docens 10 éves közös munkájának eredménye. A projekt megvalósulását mintegy 3,6 millió dinárral támogatta az MNT. A Kovács Kálmán főszerkesztésével készült nagy, három kötetes szerbhorvát–magyar szótár helyett egy új, a mai kornak megfelelő szókészlettel rendelkező szótár iránti igény már régóta létezik. A hiánypótló kiadvány a jelek szerint év végén megvásárolható lesz. Virág Gábort, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatóját kérdeztük a szótárral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.
– A Kovács Kálmán-féle nagyszótárban 120 ezer címszó van összesen, a készülőfélben levő szerb–magyar középszótár pedig 40 ezer címszót fog tartalmazni. A komolyabb szakterminológiai kifejezéseket valószínűleg nem fogja megtalálni az olvasó a szótárban, de a mindennapi szerb nyelv elsajátításához és a kommunikációhoz nagy segítséget nyújt majd. Többek között az anyagi eszközök hiánya miatt kellett ilyen sokáig várni a szerb–magyar szótár megjelenésére. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával sikerült megvásárolni a szerzői jogokat, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság pedig a nyomtatási költségeket fogja pénzelni. A szótár megjelentetésének egyik kezdeményezője Hajnal Jenő volt, aki még a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójaként nagy szerepet vállalt abban, hogy megteremtődjenek a kiadás feltételei, Lovas Ildikó, az MNT akkori kulturális tanácsosa pedig az anyagiak előteremtéséről gondoskodott. A szótár megjelenését az év második felére tervezzük – részletezte Virág.
Jelenleg még az adminisztrációs feladatokat végzik a szótár körül, a Forum Könyvkiadó Intézetnek módosítani kellett az éves pénzügyi tervét, most pedig a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatása van folyamatban, amelyek reményeik szerint egy hónapon belül lezárulnak. Ezt követően kezdődik a kézirattal a tényleges munka: a lektorálás, szerkesztés, tördelés, korrektúrára. Több hónapos munkáról van szó, becslésük szerint hat hónapra mindenféleképpen szükség lesz. A szótár árával kapcsolatban Virág szerint még korai találgatásokba bocsátkozni, mivel pontosan látni kell az összes szükséges anyagi kiadást.
– A szótárhoz Vajdaságban mindenképpen hozzá lehet majd jutni a könyvesboltokban, de a legbiztosabb vásárlási mód továbbra is az internetes rendelés marad. Könyvbemutatókat fogunk szervezni Vajdaság-szerte, természetesen a Belgrádi Könyvvásáron is jelen leszünk. A példányszámot illetően több ezres számokban gondolkodunk, s biztosak vagyunk abban is, hogy a szótár több kiadást is megér majd.