2024. július 17., szerda

A kultúrának lépést kell tartani a modern világgal

Tony O'Brien: Külön figyelmet kell fordítani a fiatalokra, mert ha nem, a művelődési intézményeknek akár 10 év múlva már nem lesznek látogatóik

A művelődési és tájékoztatási minisztérium kedden együttműködési megállapodást írt alá a British Counillel, ennek a célja a kultúrintézmények munkájának korszerűsítése, a látogatók mai elvárásainak kielégítése.

Asja Drača Muntean, a művelődési miniszter nemzetközi kapcsolatokkal megbízott segédje elmondta, a szerződés három programnak tesz eleget: mindenekelőtt a helyi művelődési intézmények kapacitásainak, terveinek megerősítését szolgálja. Továbbá a fiatal szakembereknek nyúlt szakosítási lehetőséget Nagy Britanniában, illetve foglalkozik a korszerű marketingfogásokkal, a közönséggel való kommunikációval és azokkal az igényekkel, amelyek bevonzzák az új generációt például a múzeumokba, képtárakba.

Tony O'Brien, a British Council nyugat-balkáni igazgatója is arra mutatott rá, hogy követni kell a jelen kor elvárásait, hiszen csak ily módon lehet a fiatalokat bekapcsolni a kultúra ezen területére. Mint mondta, fontos külön figyelmet fordítani rájuk, hiszen ha ezt nem teszik meg a művelődési intézmények, akár 10 év múlva már nem lesznek látogatóik, ezért követni kell a digitális kommunikáció lehetőségeit. Kihívást jelent ez a világ minden táján és kreatív munkát igényel, de meg kell találni a módot arra, hogyan szólítsák meg a fiatalokat. Elmondta, talán erre ad választ az a tanácskozás, amelyre a szerveztük és a minisztérium szervezésében kerül sor a jövő héten (június 12–13.), ahová számos brit szakembert, művészt hívtak meg, valamint jelen lesznek a szerbiai múzeumok igazgatói is.

Denis Keefe, Nagy Britannia belgrádi nagykövete szerint a tegnap aláírt szerződés közelebb hozza a brit és a szerb kultúrát egymáshoz. Eddig is már számos együttműködést bonyolítottak le, ám ezután termékenyebb jövő elé néznek.

Ivan Tasovac művelődési miniszter pedig hangsúlyozta, a szerződés aláírása nem más, mint a jövőbe való beruházás. Mint mondta, olyan időt élünk, amikor a világ napról napra változik, és a kultúrát idomítani kell hozzá, hogy kulturális örökségünk fenn tudjon maradni. Reményei szerint a jövő heti tanácskozás ötletet és új szemléletet ad majd a kulturális intézmények igazgatóinak a munkájukhoz.