2024. július 17., szerda

A felelősség nem hárítható át másokra

Ha az állami szférában drasztikus korlátozások jelennek meg, azt nem lehet fájdalom, esetleg veszélyes helyzetek kialakítása nélkül túlélni – hallottuk mgr. Hajnal Jenőtől, a Magyar Nemzeti

A művelődési rendezvények pályázat útján történő részfinanszírozására idén mindössze 42,7 millió dinár áll a tartományi művelődési titkárság rendelkezésére a tavalyi 315 millió helyett. A támogatás csökkenése érinti a kisebbségek kulturális életét is, a tavalyi 20 millió helyett most mindössze 2,5 millió dináros támogatás jut a kisebbségek kortárs alkotói tevékenységére. Tegnapi számunkban a fesztiválszervezőtől, könyvkiadó-vezetőtől, könyvtárigazgatótól tudakoltuk, hogyan érinti a megvonás intézményüket, rendezvényüket. Most folytatjuk a témát.

– Hogy a tartományi pénzforrások összege drasztikusan csökkent, azzal a felelősséggel is jár, hogy az ezáltal működtetett rendezvények, fesztiválok, könyvkiadás és egyéb kulturális program finanszírozási felelősségét nem háríthatja át sem a tartomány, sem a köztársaság másokra, így a Magyar Nemzeti Tanácsra sem. Nem lehet másokra átruházni a felelősséget, hanem mindenkinek a saját területén kell megoldást találnia, amennyire csak lehetséges – hangsúlyozta mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hozzátéve, hogy az MNT a feladatát elvégzi, a tavaly év végén elfogadott költségvetésből ez jól tükröződik.

– Mi a működési költségekhez kizárólag a köztársaságtól, a tartománytól és a községektől kapott pénzből tudunk pályázatokat kiírni. Két körben szeretnénk az MNT pályázatait lebonyolítani. Az első körben a tervek szerint 10,5 millió dinárt tudnánk előirányozni, a teljes pályázati keret a költségvetésünk szerint 22 millió 850 ezer dinár. A kiemelt jelentőségű rendezvények támogatására és az általános pályázat az amatőr művelődési egyesületek részére másfél-másfél millió dinár az előirányzott összeg. A nemzeti önazonosságot őrző hagyományos rendezvények támogatására 1 millió dinárt irányoznánk elő, a nem kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek támogatására pályázat formájában pedig másfél millió dinárt. Az oktatási keretből a kiemelt jelentőségű oktatási intézmények 2 millió dinárra pályázhatnak, a nem kiemelt jelentőségűek pedig másfél millió dinárra. Az írott és elektronikus sajtó színvonalának emelésére összesen másfél millió dinár van előirányozva, de pályázatot írunk ki az újságírói mentorrendszer gyakorlatának újjáélesztésére, a gyermek-, ifjúsági és kisközösségi média szakmai erősítésére, valamint tényfeltáró újságírói pályázat is lesz a gazdaság, közélet, kultúra, oktatás terén. Ezekkel az eszközökkel próbáljuk kompenzálni az év kezdetén jelentkező nagy pénzhiányt, hogy a működések, a rendezvények szervezése elindulhasson. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is meghirdette már a 2016. évi kis összegű támogatásra vonatkozó pályázatát, ennek lebonyolítója a Szekeres László Alapítvány, ez is segítséget jelenthet. Azokat az összegeket pedig nem is említettem meg, amelyek nevesítve vannak a költségvetésünkben és nem pályázat útján, hanem közvetlenül történik ezek kiosztása. Például a hivatásos színházaink tájolásra kapnak támogatást, a jubileumi rendezvényeket is támogatjuk, a Forum Könyvkiadó Intézet is kap támogatást könyvbuszának a költségeire, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a digitalizálásra… Az előállt helyzet a kultúrára szánt összegek csökkenése miatt azért is problematikus, hiszen bármennyire is a gazdaságra szeretnénk odafigyelni, minden erőnket oda összpontosítani, mégis tudnunk kell, hogy a lélek, a szellem táplálása nélkül harmonikus világ nem alakítható ki. Bármennyire is prioritásnak tekintjük hát a gazdaságot, a kultúra támogatását, fejlesztését ugyanúgy szem előtt kell tartani.

Az, hogy a tartományi támogatás csökken, azt is jelentheti, hogy a többi forrás még jobban felértékelődik, még inkább feléjük fordul a figyelem. A Magyar Nemzeti Tanácsban számítanak arra, hogy idén még többen pályáznak majd, mint eddig, vagy kérnek közvetlenül is segítséget?

– Megtörténhet, hogy jóval több pályázó fog megjelenni, de a teljes igényeket nem tudjuk kompenzálni. Arra viszont odafigyelünk, hogy ahol a legnagyobb szükség van, ott a segítséget megadjuk. Szerencsés helyzet, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is megduplázta a mi esetünkben a kis összegű támogatását, ugyanakkor ez nem vigasztalhat bennünket. Nem szabad belenyugodnunk, hogy ismét az anyaország nyújtja ki a kezét és az MNT is megpróbál eleget tenni az elvárásoknak, amikor másrészről meg az állami szférában ilyen drasztikus korlátozások tapasztalhatók, amelyeket fájdalom, esetleg veszélyes helyzetek kialakítása nélkül nem lehet túlélni.

 Az a tendencia, hogy az intézmények, szervezetek kénytelenek egyre több lábon állni, egyre több forrásból – köztársaság, tartomány, önkormányzat, MNT, anyaország stb. – kényszerülnek összeszedni a szükséges összegeket?

Igen, ez így van, és van még egy fontos szegmens, amire fel kell készülnünk: az európia uniós támogatási rendszer. Hatalmas összegekről van szó, csak egészen más megközelítési módot kíván meg, más formában lehet ezeket az összegeket lehívni. Nekünk erre is fel kell készítenünk a civil szervezeteket. A szórványközpontokat sem véletlenül erősítjük fel, szakmailag fel kell készülniük erre. Fontos – és ez állami feladat – az önrész szavatolására is létrehozni olyan alapokat, amelyek lehetővé teszik ezeknek az uniós pénzeknek a zavartalan lehívását, amennyiben jó projektumok, pályázatok jelennek meg.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 15 millió dinár helyett 13 230 000 dinárban részesül a tartományi költségvetésből. Amennyiben nem lennének anyaországi támogatásaink és nem számíthatnánk az MNT támogatására, úgy a béreken és a rezsiköltségen túl nem tudnánk program- és projekttevékenységet megvalósítani. Ennek ellenére az Intézet esetében a levonás nem drasztikus, de a találékonyság mellett fontos kell, hogy legyen az a biztonsági háló, amelyet az állami költségvetéstől kellene elvárnunk – nyilatkozta Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója.