2024. október 8., kedd

A leghívebb magyar

Gróf Széchenyi Istvánra emlékeztek Óbecsén

A leghívebb magyar címmel emlékeztek meg gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójáról szerdán este az óbecsei Népkönyvtárban. A megjelenteket – közöttük Knézi Péter óbecsei polgármestert, Varnyú Ilonát, az óbecsei önkormányzat Községi Tanácsának oktatással és művelődéssel megbízott tagját és Ágoston Andrást, a VMDP elnökét – Kinka Erzsébet, a könyvtár igazgatónője köszöntötte, majd röviden ismertette gróf Széchenyi István életrajzát.

Kalász Gyula történész, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese dokumentum jellegű műsorral idézte meg Széchenyi István személyét.

A drámai erejű előadás kortárs politikusok, írók, költők szövegeinek segítségével, valamint Széchenyi István írásaiból és leveleiből vett részletekkel állított emléket a leghívebb magyarnak.

Az előadást kedden a péterrévei közönség is láthatta a Mindenszentek plébániatemplomában, az esti szentmise után.

Az óbecsei könyvtár előterében egy kiállítással is adóznak Széchenyi István emlékének: a Magyarkanizsáról érkezett anyag a gróf életét és gondolatait mutatja be az érdeklődőknek. A kiállítás 2010. május 31-ig tekinthető meg.