2024. október 8., kedd

Taroltak az óbecsei középiskolások

Óbecsén rendezték meg az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny vajdasági döntőjét

Az Anyanyelvápolók Szövetségének óbecsei ifjúsági tagozata és Óbecse község önkormányzata szervezésében szombaton az Óbecsei Gimnáziumban 11. alkalommal tartották meg az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny vajdasági döntőjét.

A megmérettetésre a szervezők a vajdasági középiskolák első, második és harmadik osztályos magyar tagozataiból iskolánként négy tanulót vártak, versenyzők azonban csak Zentáról, Nagybecskerekről és Óbecséről érkeztek, összesen 15-en. (Szabadka ugyan jelezte részvételi szándékát, de a diákok a versenyen sajnálatos módon nem jelentek meg.)

A nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai és szövegjelölési feladatokból álló írásbeli rész és a szóbeli – szövegalkotási, beszédműszerkesztési és -előadási – feladat után Kovács Józsefné Ágnes zsűritag (a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanára) az írásbeli feladatmegoldásokról szólva elmondta: a nyelvi kulturáltságot kifejező feladatok értékelésének többéves tapasztalata az, hogy hiányos a diákok szótani tudása, keverednek a szótani és mondattani ismeretek, de összemosódnak a magyar nyelv „hungarikumai” – a közmondások, szólások és állandósult szókapcsolatok – is.

– A nyelvhasználati verseny elsődleges célja az élőnyelvi beszéd ösztönzése – emelte ki dr. Kováts Dániel főiskolai tanár a szóbeli teljesítmények értékelésekor. – E verseny tapasztalata, hogy igen nehéz a fogalmazás élő szóban, hiszen kevés a gyakorlási lehetőség erre. Éppen ezért kell gondosan mérlegelnie a versenyzőnek, hogy melyik témáról tud három percen át beszélni.

A zsűri hat versenyzőt juttatott tovább az októberben megrendezendő sátoraljaújhelyi döntőre, amelyen Beretka Judit, Zubcsik Ágnes és Sterbik László, az Óbecsei Gimnázium tanulói (felkészítő tanár: Cseri Angéla), Gregus Ágnes és Szőnyi Szabolcs, az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola diákjai (felkészítő tanár: Rajsli Tünde), valamint Tóth Krisztián nagybecskereki gimnazista (felkészítő tanár: Kapusi Papp Kornélia) vesznek majd részt.

(feró)