2024. július 17., szerda

Ingyenes tankönyvek az elsősöknek és a másodikosoknak

Egy évvel ezelőtt a közel 80 000 elsős tankönyveire mintegy negyed milliárd dinárt fordított a szerb kormány
(Legdrágábbak a hetedikes és a nyolcadikos tankönyvek. Dávid Csilla felvétele)Ahhoz képest, hogy alig két hét választ el bennünket a tanév kezdetétől, meglepően csöndes azoknak az üzleteknek a környéke, ahol a tankönyvek, a tanfelszerelés beszerezhető. A helyzet jó ismerői szerint ezen nem kell csodálkozni, mert az érdeklődés sok éve augusztus 20-a körül kezd fokozódni. Az állami tankönyvkiadóból érkező hírek szerint az általános- és a középiskolai tankönyvek zöme beszerezhető, a reformált tanterv szerint haladó nyolcadikosok tankönyvei azonban ugyancsak 20-25-e körül várhatóak, ám csak a szerb nyelvűek, a többire tovább kell várni.

A tankönyvek áráról már sokkal biztosabb információval szolgálhatunk: legdrágábbak idén is a hetedikes és a nyolcadikos tankönyv-komplettek, a könyvek darabonkénti ára átlagosan 300-500 dinár között mozog. Harmadiktól a nyolcadik osztályig a könyv-komplett ára 5539 (3. osztály) és 9187 dinár (8. osztály) között mozog. A Tankönyvkiadó idén mintegy 50 új címszót készített elő, ám mivel a kisebbségi nyelveken megjelenő könyvek zöme fordítás, ezekre kissé hosszabb ideig kell várni, mint a szerb nyelven megjelenőkre.

Az elsősök, sőt a másodikosok is – akik tavaly első nemzedékként jutottak ingyen tankönyvekhez –, az illetékesek kijelentése szerint idén sem fizetnek a tankönyvekért. Tavaly még úgy tűnt, hogy az idén első osztályba induló kisdiákok örökölni fogják a tankönyveket a másodikosoktól, ám májusban Žarko Obradović oktatási miniszter bejelentette, hogy a tavaly ingyenesen kiosztott első osztályos tankönyvek többségét nem használhatja még egy generáció. A könyvek általában feladványokat is tartalmaztak, amelyeket kitöltöttek a diákok. Az elsős és másodikos gyerekek szülei igazán jól járnak: fizetniük sem, sorakozniuk sem kell, ugyanis az iskolák megrendelték a kiadványokat. A minisztériumi adatok szerint összesen mintegy 160 000 kisdiákról van szó, ugyanis idén közel 80 000 kisdiák lépi át először az iskola küszöbét, és körülbelül ugyanennyi a másodikosok száma is. Tavalyi adatok szerint egy évvel ezelőtt az elsősök tankönyveire mintegy negyed milliárd dinárt fordított a szerb kormány.

A meglevő tankönyvek Újvidéken a Tankönyvkiadó két üzletében (Sremska 7., és Matica srpska 1.), valamint több könyvkereskedésben is beszerezhetők, ám sokan az iskolán keresztül, előrendeléssel jutnak a tankönyvekhez, mások használt tankönyveket szereznek be, és csak nagyon kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy interneten, vagy telefonon megrendeljék, és a postai kézbesítés után fizessék ki.

A magyar nyelvű tankönyvek sorsáról a következő napokban számolunk be.