2024. július 17., szerda

Kevés az új magyar nyelvű tankönyv

A tankönyvek zöme már forgalomban van, csak a nyolcadik osztályosok esetében számolhatunk késéssel
(Fotó: Dávid Csilla)

A Tankönyvkiadó Intézet az utóbbi évekhez hasonlóan felkészült az új tanévre: nem jelentetett meg sok új tankönyvet, a szükséges mennyiséget azonban leszállították, így azok beszerezhetőek. A nyolcadikosok, a reformtanterv szerint tanuló nemzedék azonban ezúttal is kivételt képeznek, ők legjobb esetben is csak szeptemberben számíthatnak az új tankönyveikre.

– Az új tankönyveket leszámítva minden tankönyv forgalomban van már – hallottuk Laki Boglárkától, a Tankönyvkiadó Intézet újvidéki részlegének szerkesztőjétől. A magyar nyelvű tankönyvújdonságokat sorolva elmondta, hogy az alsósok idén új tankönyvre és feladatgyűjteményre számíthatnak matematikából. Az elsős matematikakönyvek tavaly már megjelentek, idén viszont a második, a harmadik és a negyedik osztályosok jutnak tetszetős, életszerű, valamint ellenőrző feladatokkal teletüzdelt könyvekhez. Ezek remélhetőleg mind megjelennek a tanévkezdésig. A harmadik osztályosok új természet és társadalom tankönyvet és munkafüzetet kapnak, továbbá ugyanennek a nemzedéknek már nyomdai előkészületben van az anyanyelvápolási tankönyve, melynek szerzője Rokvić Erzsébet. A negyedik osztályosok új munkafüzetet kapnak természet-társadalomból.

Az ötödik osztályosoknak idén nem készül új tankönyv, bővül azonban a zenekönyvek sora, ezúttal a 6. és 7. osztályosokon a sor. Ezeket a zeneművészeti tankönyveket vajdasági magyar szerzők írták, a minisztériumi engedély viszont még nem érkezett meg rájuk, tehát esetükben várható némi késés a megjelenésben. A hetedik osztályosok másik feladatgyűjteményt kapnak matematikából, új tankönyvet történelemből, sőt az ehhez tartozó függeléket is elkészítették, mely az adott korra vonatkozó magyar történelmi ismereteket tartalmazza – ám a minisztériumi engedély ez utóbbi esetében még nem érkezett meg. Ezenkívül a hetedik osztályosok biológiából és informatikából is számíthatnak új tankönyvre és munkafüzetre. Az új tanterv szerint haladó nyolcadikosok esetében a napokban érkezett meg a jóváhagyás az új olvasókönyvre, így a könyv máris nyomdai előkészületben van. Szerzője, dr. Toldi Éva arra törekedett, hogy kreatív hozzáállásra, kritikai szemléleletre serkentse a diákokat. A nyolcadikosok ezenkívül matematikából új tankönyvre, biológiából tankönyvre és munkafüzetre, kémiából pedig tankönyvre és feladatgyűjteményre számíthatnak. Ezek szintén nyomdai előkészületben vannak.

A középiskolások esetében csupán egy új magyar nyelvű tankönyvről számolhatunk be. A másodikosok új történelemkönyvet kapnak, a hozzá tartozó függelék – mely ugyancsak a magyar nemzeti vonatkozású történelmi eseményeket taglalja – jóváhagyása megérkezett, várhatólag a kiadására sem kell túl sokat várni, ez azonban a nyomdai megmunkálás ütemétől függ.