2024. július 17., szerda

Kutatók Éjszakája

A szerbiai városok közül Újvidék csatlakozik elsőként a tudománynépszerűsítő rendezvényhez
Az újvidéki rendezvény így csalogatja a közönséget!

Alig e gy hónap múlva, szeptember 24-én Újvidéken első ízben szervezik meg a Kutatók Éjszakáját, amivel a város Szerbiában elsőként, és idáig egyetlenként vállalta – több más európai várossal együtt – a különleges tartalmú éjszaka megszervezését. Európában 2005-ben szerveztek először effajta rendezvényt, melynek alapvető célja népszerűsíteni a tudományt, vagyis közérthető nyelven kicsiknek és nagyoknak, a különösen kíváncsi szülőknek és felnőtteknek, a szenvedélyesen tehetséges diákoknak és fiataloknak egyaránt megmutatni a tudomány csodáit.

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakája szerte Európában immár ötödik éve méltán népszerű fesztivál. Ez nem az unalmas, fűrészporízű előadások estéje, hiszen ezen a rendezvényen a kutatókat és életpályájukat, a módszereket és eredményeket a tudományos előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatják be. Magyarország még a kezdetekkor csatlakozott a Kutatók Éjszakája mozgalomhoz, és öt év alatt a látogatottság több mint a tízszeresére növekedett, az idén 21 városban szerveznek programokat. A rendezvény népszerűségét bizonyítja, hogy 32 európai ország 200 városa csatlakozik a rendezvényhez.

A magyarországi kedvcsináló

Újvidék a Műszaki Tudományok Karának köszönhetően kapcsolódik be az eseménybe. Szeptember utolsó péntekjén lehetővé teszik, hogy betekintsünk munkájukba, sőt a kíváncsibbak maguk is kísérletezhetnek. Az a legfontosabb, hogy rávilágítsanak a kutatások alkalmazhatóságára, és arra, hogy nem kell feltétlenül Einsteinnek lenni ahhoz, hogy kutatással foglalkozhassunk. A szerbiai rendezvény mottója a Mindannyian kutatók vagyunk! lesz, helyszíne pedig a Vajdasági Sport- és Üzletközpont, vagyis a SPENS. A kar szakszolgálata szerint száz kutató részvételére számítanak, akik mintegy ötven standon mutatják be kísérleteiket a látogatók bevonásával.