2024. július 17., szerda

A 9. VMTDK top-témája a Duna

A felsőoktatási kollégium és a diákköri konferenciák olyan közéleti terepet biztosítottak a hallgatóknak, ahol fejlődhettek és tudatosíthatták szerepeiket

November utolsó hétvégéjén, 26-a és 28-a között az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara ad otthont a 9. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia résztvevőinek. A szervező, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2002 óta minden évben megrendezi a konferenciát az Újvidéki Egyetem valamelyik karán, melynek munkájában átlagosan 100 hallgató, és ugyanennyi mentor vesz részt új kutatási eredményeivel. A Kárpát-medencei hatókörű, magyar nyelvű tudományos diákköri mozgalom terebélyesedését mi sem bizonyítja jobban, minthogy az első összejövetelen 56 kutató vett részt, tavaly pedig már csaknem kétszer annyian, 110-en. Az idei készülődésről dr. Csányi Erzsébetet, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnökét kérdeztük.

Milyentervekkel néz a felsőoktatási kollégium az új tanév elé? Megtartja-e régi tevékenységét, esetleg bővíti-e?

– A Felsőoktatási Kollégium júliusban meghirdette a 9. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát (www.vmtdk.edu.rs) és megjelentette a DNS kulturális folyóiratot, valamint a Stúdium felsőoktatási magazint. Szeptemberben immár tizedszer írjuk ki az ösztöndíjpályázatot, amely 10 kiváló előmenetelű hallgatónak 3 évre biztosít ösztöndíjat és tutort a tutoriális képzési rendszer keretében. Október 23-án a Bölcsészkaron tartjuk az 5. Kontextus című nemzetközi tudományos konferenciát, november 26-a és 28-a között Újvidéken, a Technológiai Karon lesz a 9. VMTDK, reméljük, ismét 100-on felüli létszámmal.

Változtatnak-e a konferencia formáján, és anyagilag mennyire biztosított a rendezvény?

– A 9. VMTDK felhívása már megjelent a Magyar Szóban, a VMTDK új honlapján és a BTK honlapján is. Kollégistáinkon kívül 30 éves korig mindenki jelentkezhet önálló kutatásaival. Október 10-ig kell feltölteni a fenti honlapon a rezüméket. A VMTDK-nak új, önálló honlapja lett, amelyen a visszatérő szereplők megtalálják a saját profiljukon a régi dolgozataikat, rezüméiket, és az archívumban tallózhatnak a többiek anyagában is. Így lassan tíz év termésében tudunk tájékozódni, a vajdasági magyar tudományosság jövőt illető potenciálját mérlegelhetjük szakterületekre lebontva. A szervezés folyik, felkértük a nemzetközi tudományos bizottság tagjait, ezúttal immár 30 tanár fog bírálóként bekapcsolódni a szekciók munkájába. A tudományos bizottság elnöke dr.Gábrity Molnár Irén, a Kristálygömb Díj kuratóriumának elnöke Kasstori Rudolf akadémikus, házigazdánk dr. Zavargó Zoltán, a Technológiai Kar dékánja. Miroslav Vesković rektor javaslatára a9. VMTDK top-témája a Duna, minthogy 2010-ben az Újvidéki Egyetem a Duna Rektori Konferencia elnöklője. Reméljük, sok résztvevőnk tudja majd kapcsolni témáját a Dunához, s így kialakul egy érdekes interdiszciplináris Duna-diszkurzus.

A konferencia anyagi háttere az idén aggasztó, mert a Szülőföld Alap mindkét pályázatunkat felfüggesztette.

Kirajzolódott-e ennyi idő alatt a fiatal vajdasági kutatóknak, egyetemi hallgatóknak egy sajátos köre, mely a vajdasági magyar tudományos utánpótlást biztosíthatja?

– Épp most folyik egy karrierkövető kérdőívezés. A kollégium keretében 2001 óta 90 kollégista és 90 tutor kapcsolódott be az elitképző programba. A régi kollégistáink 70 százaléka vállalta a továbbképzést. 40 százalékuk már doktori iskolát végez, ketten doktoráltak. Egyikük itthon dolgozik az egyetemen, másikuk Magyarországon. Célunk, hogy itthon épüljenek be a felsőoktatási rendszerbe, tehát kedvező munkalehetőségeket kellene teremtenünk számunkra. A kollégium, a diákköri konferenciák – az ankét szerint – olyan közéleti terepet biztosítottak számukra, ahol fejlődhettek és tudatosíthatták szerepeiket.