2024. július 17., szerda

Tiltakozással kezdődik a tanév

AZ ISKOLÁK EGY RÉSZÉBEN A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója szerdán Belgrádban tiltakozó felvonulást szervez, a tanévet pedig 2-án kezdik meg – A vajdasági isko

Attól függetlenül, hogy Žarko Obradović oktatási miniszter tegnap találkozott a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete Uniójának vezetőivel, Miodrag Proti ć , a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének (VODSZ) elnöke határozottan kijelentette, hogy ez a tárgyalás mit sem változtatott azon a korábbi megállapodáson, miszerint megtartják a szeptember 1-jére meghirdetett tiltakozó nagygyűlést Belgrádban, a tanítás pedig 2-án kezdődik. Valamennyivel később, a kora délutáni órákban ezt megerősítették a szakszervezeti unió képviselői is. Eszerint nem állnak el a tanítás első napjára, szeptember 1-jére bejelentett tiltakozó sztrájktól, sőt nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy folytatják a tiltakozó megmozdulást, amennyiben az oktatási miniszter szeptember 15-éig nem válaszol követeléseikre.

Eszerint az iskolák túlnyomó többsége szeptember 1-jén nem kezdi meg a tanítást, ugyanis az unióhoz köztársasági szinten 671 iskola tartozik, Vajdaságban mintegy 200 iskola, tehát a tanintézmények csaknem fele, Újvidéken pedig mindössze 4 iskola nem tagja az uniónak – tudtuk meg Miodrag Protićtól.

A VODSZ elnöke kérésünkre kifejtette, hogy ezúttal nem a béremelés az alapvető követelésük, hanem a nagyobb fokú odafigyelés és az eddiginél jelentősebb anyagi ráfordítás az oktatásügyre, nem kevésbé a hosszú távú oktatási stratégia lefektetése.

Leonardo Erdelji, az unió elnöke a Beta hírügynökség belgrádi tudósítása szerint tegnap az oktatásügyi miniszterrel való találkozó után sajtótájékoztatón kijelentette, a tagság nem vállalhatja a felelősséget az oktatási rendszer további romlásáért. Elmondta, hogy az oktatási minisztertől ígéretet kaptak, hogy az szeptember 15-éig megválaszolja a nyolc pontban megfogalmazott szakszervezeti követeléseket. Ezek között is elsőbbséget élvez a nagyobb költségvetési ráfordítás az oktatás részére, az iskolahálózat és a foglalkoztatottak számának ésszerűsítése, továbbá a kollektív szerződés és az általános iskolai oktatást és nevelést rendező törvény módosítása. Az unió képviselői bejelentették, ha ezekkel a kérdésekkel az illetékes államapparátus nem hajlandó foglalkozni, szeptember 21-én sztrájkba lépnek, de annak esetleges formájáról nem esett szó.

Az oktatási miniszter egyébként hétfőn bejelentette, hogy szeptember 2-án Mirko Cvetković kormányfővel találkoznak a négy legnagyobb oktatási szakszervezet képviselői, amikor a kormány képviselői ismertetik a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás részleteit. Ezek természetszerűleg szoros összefüggésben állnak az oktatásügyi szakszervezetek követeléseinek teljesítésével. Az unió kivételével a többi három reprezentatív szakszervezet béremelést követel októbertől, továbbá szeretné kieszközölni a jubiláló tanügyi dolgozók díjának kifizetését is.