2024. július 17., szerda

Nincs más!

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója tiltakozással kezdte a tanévet, az iskolák zömében azonban fogadták a tanulókat – A minisztérium adatai szerint 165, a szakszervezet szer
A legtöbb iskolában ma fogadták a tanulókat (Fotó: Dávid Csilla)

Csak megkezdődött a 2010/2011-es tanév szeptember 1-jén. Az oktatásügyiek négy nagy országos szakszervezete közül egy, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója ugyan tiltakozó megmozdulást tartott tegnap délben Belgrádban – ahol állítólag 45 városból gyűltek össze tanárok, illetve oktatásügyiek –, ettől függetlenül legtöbb iskolában fogadták a tanulókat. Az unióhoz tartozó Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezetéhez (VTDSZ, szerb nyelven SPRV) tartozik mintegy 200 vajdasági iskola az országos szinten jegyzett 671-ből, Újvidéken viszont négyet leszámítva szinte minden iskola ehhez a szakszervezethez tartozik, ezek pedig a közgazdasági középiskola, a Jovan Popović, az Ivo Lola Ribar és a Žarko Zrenjanin Általános Iskola.

A nagyszámú tagság közül három autóbusszal utaztak el a fővárosi tiltakozásra, ahol Nincs más!, Védjük meg a tanügyet, őrizzük meg a jövőt! mottóval és felirattal vonultak fel, és adták át követeléseiket az államfőnek, a szerb kormánynak, és az oktatási minisztériumnak. Mint azt nem sokkal 3 óra előtt Miodrag Protić, a VTDSZ elnöke lapunknak elmondta, a belügyi szervek becslése szerint kb. 2500-an vonultak fel a fővárosban, ahol a minisztérium küldöttsége Zoran Kostić vezetésével fogadta a tiltakozókat, és ígéretet tett, hogy szeptember 15-éig írásban válaszol a nyolc pontba foglalt tiltakozó jegyzékre. Nyilatkozata szerint a szakszervezetnek nincsenek naprakész adatai arról, hogy mely iskolák tartották magukat az egynapos figyelmeztető munkabeszüntetéshez, és melyek nem.

A minisztérium adatai szerint egyébként 165 (ebből 71 iskolában nem, 94-ben pedig részlegesen dolgoztak), az unió szerint pedig 550 szerbiai tanintézmény társult a tiltakozáshoz, és csak ma, szeptember 2-én kezdi meg a tanévet. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb iskolában fogadták a tanulókat. Újvidéken, ahol a legtöbb iskola a VTDSZ tagja, és társult a sztrájkolókhoz, mégis fogadták a diákokat, akár ha rövid időre, 1 órára is. A tanulók megkapták órarendjüket, és ma már eszerint indulnak iskolába.

Leonardo Erdelji, az unió elnöke tegnap újságíróknak kijelentette, hogy két hetet adtak a minisztériumnak, hogy átgondolja, hogyan teljesítheti a javaslatokat, azután pedig szeptember 18-án, Újvidéken dönt a szakszervezet főbizottsága a további lépésekről. Erre az ülésre meghívják a minisztert is, hogy közvetlenül hallhassa a szakszervezeti tagság véleményét. Mint Erdelji hangsúlyozta, rendszerbeli megoldásokra, módosításokra van szükség az oktatásban, amit a januárban esedékes 700 dináros béremelés nem old meg. A tiltakozás tömegességéről elmondta, hogy az ország nagyobb városaiban jelentős támogatásban részesült a megmozdulásuk.

Eszerint csak reménykedhetünk, hogy nem lesz folytatása a munkabeszüntetéssel járó tiltakozásnak a tanév folyamán, és a diákok tényleg csak az iskolai kalendárium szerint kijáró vakációra mennek. A tervek szerint három szünet lesz a tanév folyamán: az őszi pénteken, október 29-én kezdődik, és kedden, november 2-án fejeződik. A téli szünidő december 24-én, ugyancsak pénteken kezdődik, és pénteken, január 14-én fejeződik, a tavaszi szünidő pedig tíznapos lesz nagypéntektől, április 22-étől keddig, május 3-áig tart.