2024. július 17., szerda

Jelentkezés az egyetemi kollégiumokba

Tavalyi szinten marad az ellátás díjszabása?

Két hónapon át lehet jelentkezni az ország nagyobb városaiban levő egyetemi kollégiumokba. Szeptember 1-től október 31-éig áll nyitva a pályázat, ez alatt az idő alatt kell az érdekelteknek átadniuk jelentkezési dokumentációjukat a megfelelő központokban. Újvidéken az Egyetemista Központban 3064 hely várja a hallgatókat. Az elsőéveseknek szeptember 1-je és 15-e között kell jelentkezniük, míg az idősebb hallgatók, a mesterfokozatú, vagy a doktori stúdiumokat folytató hallgatók szeptember 16-ától október végéig jelentkezhetnek.

Újvidéken a dr. Sima Milošević 10-es szám alatt levő Slobodan Bajić egyetemi kollégiumban (a pénztárnál és az elhelyezési szakszolgálatnál) szerezhető be kérdőív, amivel a hallgatók egy kézikönyvet is kapnak, ez a könyvecske tartalmazza az ellátással kapcsolatos minden fontosabb információt. Az elsőévesek jelentkezéskor e kitöltött kérdőív mellett át kell adniuk a középiskolai tanulmányi eredményükről szóló bizonylatot (a bizonyítványok hitelesített fénymásolatát), az egyetemi karra való beiratkozásukról szóló bizonylatot (fontos, hogy először iratkoznak, és hogy a költségvetés terhén tanulhatnak), valamint szükséges az egy főre eső családi jövedelem bizonyítása január 1-e és június 30-a közötti időszakban.

A hallgatók az újvidéki Egyetemista Központban (Služba smeštaja Studentskog centra Novi Sad) adhatják át kérvényeiket, a Slobodan Bajić egyetemi kollégium alagsorában, a dr. Sima Milošević utca 10-ben. A gólyák rangsorát szeptember 15-e után legkésőbb 48 órán belül közzéteszik az egyetemi karok, a szakfőiskolák hirdetőtábláin, és a www.studentskicentarns.co.rs honlapon. Ugyanezen a honlapon, vagy a 021/6350-295-ös telefonszámon részletesebben lehet tájékozódni.

Az árakról egyelőre senki sem nyilatkozik, ám valószínű, hogy az ellátás díjszabása megmarad a tavalyi szinten – latolgatják a diákotthonokban lakó fiatalok –, ami havi szinten kb. 1500 dináros kiadást jelent. Tavaly ugyanis öt év után kb. 25 százakkal drágították meg a szolgáltatást, ami automatikusan magával vonta az egyetemi ösztöndíjak és hitelek összegének növekedését is. A minisztériumi matematika szerint ugyanis az egyetemisták ösztöndíja akkora kell legyen, hogy abba beleférjen a szállás és az étkezés költsége, és még egy kis zsebpénz is maradjon. A 6100 dináros, tavaly megállapított ösztöndíj/hitel összegébe ez bele is fért, egyedül a kifizetés üteme és a késlekedés okozott zavart, mivel az első kifizetésre egészen a második szemeszter kezdetéig kellett várni.