2024. július 17., szerda

Sem diploma, sem bizonylat

„Több mint egy éve szereztem „bolognai” oklevelet a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán, de erről még mindig csak bizonylatom van, mert állítólag a többnyelvű diploma fordítása fennakadást okoz.” „Semmilyen indoklást nem kaptam arra a kérdésemre, hogy miért kell még mindig várakoznom a belgrádi Politikai Tudományok Karán több mint tíz hónapja szerzett diplomámra.” – Hasonló gonddal fordult hozzánk a héten egy fiatal, aki az újvidéki Bölcsészettudományi Karon fejezte be nemrégiben tanulmányait. Nemhogy diplomát, hanem arról szóló bizonylatot sem kapott, a kar szakszolgálata adminisztratív okokra hivatkozva intette türelemre. Csakhogy eljött már a pótiratkozások ideje is, és a türelem itt már nemigen játszik szerepet, mert az okmányokra kinek továbbtanulás, kinek munkába állás okán sürgősen szüksége van.

Érdeklődésünkre aztán kiderült, hogy általános jelenségről van szó, a szakfőiskolákon és az egyetemi karokon egyaránt várakozó álláspontra kényszerültek, és visszafogták a diplomák kiadását. A bolognai szellemben szervezett felsőoktatás első végzősei ugyanis az idén fejeztek, viszont már módosították azt a felsőoktatási törvényt, mely szerint megkezdték egyetemi tanulmányaikat. Az idén elfogadott módosításokkal össze kell hangolni a diplomájuk szövegét, és természetesen az erről szóló bizonylatot is. A módosítás értelmében a négy stúdiumi év után okleveles (szerbül diplomirani, pl. profesor, inženjer, vagy más) rangja lesz a végzettnek, az ötödik év után pedig mester/master fokozatot nyer el. A módosítás előtti törvényes rendelkezés értelmében – amikor a most már végzett hallgatók megkezdték tanulmányukat –, az okleveles/diplomirani csak a mesterfokozatot végzett fiatalokat illette meg.

Tehát tényleg nem mindegy, mi kerül a diplomákra, vagy a bizonylatokra. A karok szakszolgálatai tanácstalanok, és a minisztériumtól várják az utasítást. A hallgatók pedig tehetetlenek. Egyfajta kísérleti nyúl szerepébe kényszerültek, mint annyian mások előttük ebben az országban. Itt ugyanis vége nincs sem a reformoknak, sem pedig a bizonytalanságnak az oktatás terén.