2024. július 17., szerda

Az év kulturális plakátja

Markulik Balázs grafikus sikere a 11. ARC plakátpályázaton

Szeptember els ő nap jaiban hirdetett eredményt a 11. ARC, melynek Az év kulturális plakátja 2010 elnevezésű plakátpályázatán Markulik Balázs, csantavéri születésű, Magyarországon élő belsőépítészeti formatervező, grafikus is díjat nyert. A budapesti Arcmagazin rangos pályázatán a zsűri a hagyományos első-második-harmadik helyezés helyett megosztott díjakat ítélt oda: Hegedűs 2 László: Háromtestőr, Markulik Balázs: Kultúra és kultúra (KOKE) , Tóth Andrej: Lengyel_Magyar munkájáért.

Az ARC (www.arcmagazin.hu) 11 évvel ezelőtt egy magyarországi óriásplakát-pályázatként és kiállításként indult, majd később citylighttal, egyperces kisfilmekkel és animációs filmekkel is bővítették a pályázati témaköröket, miközben nemzetközivé nőtte ki magát. Az idén először jelent meg Az év kulturális plakátja témakör, mely azonnal kivételesen erős mezőnyt eredményezett. Ezúttal a díjazottakat oklevéllel jutalmazták, eredetileg ugyan pénzzel járó pályázatként hirdették meg, de a gazdasági válság és a politikai változások miatt a fő mecénások megvonták a szervezőktől a támogatás egy részét.

Mint Markulik Balázstól értesültünk, a plakát a Pécsi Galéria szervezésében, a Plakátok 2008 nevű nemzetközi plakátpályázatra, a Kultúra és kultúra témára készült, és második helyezést érte el. A plakát elsődleges funkciója, hogy közöljön, hirdessen, reklámozzon, természetesen egy kis mögöttes művészi üzenettel. Ezért kerül nyomdai sokszorosítással több száz, vagy több ezer példányban az utcákra, viszont ebben az esetben a plakát eme funkciója megszűnt, ugyanis a kiállított két példányon kívül több nem készült.

Az 11. ARC óriásplakát és kulturális plakátkiállítás 2010 szeptember 22-ig tekinthető meg Budapesten, a Ötvenhatosok terén.