2024. július 17., szerda

Balkáni médiaimpérium

TÉVÉJEGYZET

Vannak tévécsatornák, melyeknél észre sem vesszük az idényváltást, télen, nyáron ontják a filmet, az ismeretterjesztő műsort, a híranyagot, attól függően mire szakosodtak, gondoljunk csak például a Film+-ra, a Discovery-re, a HírTV-re. A „hagyományos” tévécsatornák, melyek figyelme mindenre kiterjed (zömmel a közszolgálati televíziók, de a nagyobb anyagi háttérrel rendelkező kereskedelmi tévécsatornák sorolhatók ide), ilyentájt őszi műsorsémára váltanak, ami azt jelenti, hogy a nyári pihenőről visszatérnek az ismerős arcok, vagy addig ismeretlenek bukkannak fel, új sorozatokat vetnek be, ismét a képernyőre kerülnek a népszerű vetélkedők, esetleg új műsorokkal gazdagodik a séma. Aki sok időt tölt a tévé előtt, tapasztalhatja ezeket a változásokat. Sőt, rájöhet arra, amire én, nevezetesen, hogy van egy harmadik kategória is, ide azok a tévécsatornák sorolhatók, melyek számos igénynek szeretnének eleget tenni (informálni, tanítani, szórakoztatni), de egyik sem megy igazán, sem télen, sem nyáron, ebből kifolyólag még a sémaváltás sem igazán egyértelmű és érzékelhető. Ez utóbbi csoportba tenném például a Vajdasági Televíziót, mely mindezek közül szinte semmit sem valósít meg töredelmesen, a z informálást leszámítva.

Az őszi újdonságok, vagy inkább meglepetések között szerepel, hogy megvan a talán egyetlen Guinness-rekordot tartó újságíró, Larry King utóda. A 76 éves Kinget negyedévszázados CNN-s szereplése után Piers Morgan brit újságíró váltja fel. Nem hiszem, hogy sokan követték volna olvasóink közül a híres-hírhedt Larry King-show-kat, de érdekesmód ennek ellenére szinte nincs, aki ne tartaná számon a pályafutása során mintegy 50 000 nevezetes vendéget kifaggató, és a közönséget kiválóan szórakoztatni tudó Kinget. Ugyancsak alig érint bennünket, mégis figyelemre méltó, hogy néhány hét múlva – állítólag szeptember 30-án – startol a Pink TV Szlovéniában! A Pink SI mellett a rózsaszín televíziónak máris 12 műholdas csatornája van, és négy földi (Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegro és immár Szlovénia) csatornája. Földi sugárzásra Macedóniában és Bulgáriában is megszerezte az engedélyt, bár Bulgáriában csak a jövő év végén kezdi meg működését. Az ex-yu területekről csupán a horvátok maradtak ki, egészen pontosan Horvátországban nem kapott még licencet a sikeresen terjeszkedő csatorna, tulajdonosa azonban derűlátó, reméli, hogy fél éven belül megtalálja módját annak is.

Szinte hihetetlen, de egészen elképzelhető. A Pink SI műsorrácsa egy hónap alatt összeállt! Lesz benne Grand Show – a szerbiai kiadásnál kissé urbánusabb változatban, a szlovén ízléshez közel álló zenei kínálattal –, nem sokat várnak Az igazság pillanata szlovén változatával sem, jövőre pedig egy Farm-szerű valóságshow-t is bemutatnak szlovén műsorvezetőkkel, játékosokkal. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a közismerten zárkózott szlovének hogyan fogadják Mitrović tévécsatornáját. De még ha nem is lesz olyan sikeres, mint hazájában, akkor is nagy lépésnek tartom, hogy egyáltalán betört a szlovén médiapiacra, lényesen tágítva balkáni médiaimpériumán.