2024. július 17., szerda

Herczeg Ferenc-napok Versecen

A szüreti napok keretében a jövő hétvégén rendezik meg a Herczeg Ferenc-napokat Versecen. Az idei rendezvény immár a 13. lesz a sorban. Az emlékbizottság Lantos Lajos és Krizbai Hajnalka vezetésével háromnapos műsorral várja az érdeklődőket.

Pénteken 18 órakor irodalmi összeállítással nyitják meg a rendezvényt a Petőfi Sándor Kultúregyesület otthonában (Dvorska 15.), ezt követően 20 órakor a szüreti napok ünnepélyes megnyitója lesz a város főterén.

Szombaton, 18-án 10 órakor ünnepi szentmisével folytatódik az írófejedelem tiszteletére rendezett sorozat a Szent Gellért római-katolikus nagytemplomban, 11 órakor pedig Čedomir Živković Versec polgármestere a városháza dísztermében köszönti a vendégeket. Ezt követi a hagyományos irodalmi tanácskozás, melyet idén Jódal Rózsa verseci származású írónak szentelnek. Jódal Rózsa munkásságát Gobby Fehér Gyula és Németh Ferenc élő szóban méltatják, de felolvassák Fekete J. József és Hózsa Éva méltatását is. A rendezvény alkalmából a könyvbusz is bekanyarodik Versecre, tehát a helybeliek magyar nyelvű könyveket vásárolhatnak. Este 8 órától szüreti mulatság lesz a művelődési otthonban, a talpalávalót Tóth Ferenc népi zenekara szolgáltatja.

Vasárnap, 19-én a 9 órakor kezdődő szentmise után a vendégek megkoszorúzzák Herczeg Ferenc emléktábláját, 12 órakor pedig a Herczeg Ferenc-napok résztvevői is felvonulnak a szentmihályi rezesbanda kíséretében a szüreti felvonuláson.