2024. július 17., szerda

Csehov jegyében

Tíz előadás a 44. BITEF műsorán – Az Újvidéki Színház Narancsbőrjét is beválogatták a rangos belgrádi nemzetközi színházi fesztivál programjába
Mundruczó–Bíró Frankenstein-terv című produkciója képviseli Magyarországot a 44. BITEF-en

Szerdán, szeptember 15-én kezdődik Belgrádban a 44. BITEF nemzetközi színházi fesztivál. A rangos tíznapos rendezvényre Európa jelentős színházi központjainak társulatait hívták meg. A közönség összesen tíz előadást nézhet meg, két hazai előadás is köztük lesz, a belgrádi Népszínház és a Modern Táncszerviz társulatának darabjai. Az idei rendezvényt Csehov születésének 150. évfordulója jegyében szervezték meg, és két előadás a jeles orosz író művei alapján készült. Ezek a németországi Deutsches Theater Ványa bácsi ja és a moszkvai OKOLO Színház Három nővér e. A BITEF idején tanácskozást tartanak Csehov a XXI. században címmel.

A fesztivált 29 millió dinárból hozták tető alá – jelentették be a szervezők a sajtótájékoztatón –, és ennek köszönhetően a már említettek mellett egy-egy belga, magyar, olasz, lengyel és szlovén társulat is vendégszerepel Belgrádban. A fesztivált a brüsszeli Needcompany Izabella szobája című előadása nyitja meg Jan Lauwers író rendezésében, és az OKOLO Színház Három nővére zárja. Magyarországról Mundruczó Kornél és Bíró Yvette érkezik a Bárka Színházban 2007 őszén bemutatott színdarabjukkal, a Frankenstein-tervvel, melyet egy különleges helyen, a belgrádi egykori Görög királynőhöz elnevezésű étteremben tartják. Az előadást Mundruczó rendezte, szerepel benne a vajdasági származású Mezei Kinga, de láthatjuk Monori Lili, Rába Roland, Wéber Kata, Tóth Orsi, Derzsi János színművészeket is.

A nemzetközi színházi fesztivált számos program egészíti ki, közöttük a Showcase, melynek keretében az Újvidéki Színház színre viszi nagy sikerű Narancsbőr című előadását, mely az idei Sterija Játékokon hat díjat nyert. Az újvidéki társulat szeptember 22-én 18 órakor az Atelje 212 színházban lép fel.