2024. július 17., szerda

Ki lesz a szerb Oscar-jelölt?

Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című játékfilmje képviseli Magyarországot az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájában

2011-ben Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című játékfilmje képviseli Magyarországot a legjobb angol nyelvterületen kívüli film kategóriájában, döntött az Oscar-díjra nevező magyar bizottság. A film az idei Magyar Filmszemlén elnyerte a fődíjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját. A film főszerepeit Török-Illyés Orsolya, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza és Ion Sapdaru alakítja. A film nemzetközi premierje a Berlinalén volt februárban, ezt követően számos jelentős nemzetközi filmfesztivál válogatásába bekerült. A július végi szarajevói fesztiválon a művészmozik nemzetközi szövetségének díján kívül a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díját is a Bibliothéque Pascal nak ítélte a zsűri. A film főszereplője, a romániai Mona Paparu elmeséli, mi és hogyan történt vele a liverpooli Bibliotheque Pascal (szex)bárban, ahol rabként tartott irodalmi hősökkel (például Jeanne D’Arc-kal, Pinocchióval, Desdemonával) lehet „huncutkodni”.

Szerbiában még tart a film kiválasztása, egyelőre annyit lehet tudni, hogy hat filmet jelöltek a 2011-es Oscar-díjra. Az idegen nyelvű filmek kategóriájába legkésőbb október 1-jéig kell benevezni egy-egy ország képviselőjét. Szerbiában a jelöltről várhatólag szeptember 20-a és 25-e között dönt a Szerbiai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AFUN) szakbizottsága, döntését pedig 28-án teszi közzé. A jelöltek között van Srđan Karanović Besa , Vladimir Paskaljević Đavolja varoš , Srđan Koljević Žena sa slomljenim nosem , Aleksandar Janković Flešbek , Predrag Velinović Motel Nana , Dragan Bjelogrlić Montevideo, Bog te video című alkotása.