2024. július 17., szerda

Hagyományos évadnyitás tizedszer

Hétfőn és kedden Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny az Újvidéki Színházban

Nem múlt el nyomtalanul ez a nyár sem az Újvidéki Színház életében. Az idényzárónak számító kisvárdai fesztivál után ugyanis a társulat csupán Szendrőn vendégszerepelt, de onnan is díjjal tért vissza: a 2. Várszínház Fesztiválon Elor Emina kiérdemelte a legjobb színművésznőnek járó díjat Lucifer megszemélyesítéséért Az ember tragédiája című előadásban. Nem sokkal később a 45. Niši Filmfesztiválr ól érkezett jó hír, ott Balázs Áron t díjazták a Goran Paskaljević Medeni mesec című filmjében nyújtott alakításáért. Ezzel lényegében véget is ért a nyár, s az Újvidéki Színházban immár megkezdődött az új évad.

A 2010/11-es színházi évad bemutatótervei között szerepel Frank Baum Óz, a nagy varázsló című meseregényének színpadi változata (Puskás Zoltán rendezésében), továbbá Werner Schwab Népirtás (rendező: Sorin Militaru), Mihail Bulgakov A Mester és Margarita (rendező: László Sándor), Szegedi-Szabó Béla Kammerspiel (rendezi: a társulat), valamint Gilles Leroy Alabama Song (a neves macedóniai származású
roma művész, Rahim Burhan rendezésében).
A közönséggel való idei első találkozás szeptember 21-én, vagyis a jövő kedden lesz, amikor sor kerül az immár hagyományos évadnyitó rendezvényre, a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyre. A tizedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény egy nappal korábban, 20-án, a magyar dráma napján kezdődik, amikor a drámaírók kilenc órakor egy kalapból címet húznak, majd a találomra kiválasztott témára írt művüket délután öt órakor átadják. Ezt követően sorsolják ki, hogy mely szöveget melyik rendező és melyik színészcsapat állítja színpadra, hogy másnap este hét órakor már közönség elé állhassanak a három előadással. Az idei drámaírók: Terék Anna, Máriás Endre és Szerbhorváth György; rendezők: Táborosi Margaréta, Sorin Militaru és Jane Spasić; a zsűri tagjai pedig Ábrahám Irén, Seregi Zoltán és Zalán Tibor lesznek.

A jubileumi drámaíróversenyre a vajdasági színházak művészein kívül az idén Békéscsabáról és Temesvárról is érkeznek majd vendégek.