2024. július 17., szerda

Fűrészporízű előadások helyett

Pénteken Kutatók Éjszakája lesz az újvidéki SPENS-en

Szeptember 24-én Újvidéken első ízben szervezik meg a Kutatók Éjszakáját, amivel a város Szerbiában elsőként, és idáig egyetlenként vállalta – több más európai várossal együtt – a különleges tartalmú éjszaka megszervezését. Európában 2005-ben szerveztek először effajta rendezvényt, melynek alapvető célja népszerűsíteni a tudományt, vagyis közérthető nyelven kicsiknek és nagyoknak, a kíváncsi szülőknek és felnőtteknek, a tehetséges diákoknak és fiataloknak egyaránt megmutatni a tudomány csodáit.

Újvidék a Műszaki Tudományok Karának (MTK) köszönhetően kapcsolódik be az eseménybe – jelentette be dr. Dragoljub Petrović tartományi tudományügyi titkár a sajtótájékoztatón, ahol dr. Miroljub Vesković rektorral, valamint Aleksandra Gak szervezővel ecsetelte az esemény fontosságát.

A titkár fontosnak nevezte a tudomány effajta népszerűsítését, ezért az éjszaka megszervezésére 600 000 dinárt hagytak jóvá. Az eseményre csalogat a rektor is, mint mondta, szeptember utolsó péntekén lehetővé teszik, hogy betekintsünk a munkájukba, sőt a kíváncsibbak maguk is kísérletezhetnek.

A szerbiai rendezvény mottója a Mindannyian kutatók vagyunk! lesz, helyszíne pedig a Vojvodina Sport- és Üzletközpont, vagyis a SPENS. Az érdeklődőket 16 órától várják, habár a hivatalos megnyitó 17 órakor lesz. Az éjfélig tartó rendezvényre ingyenes a belépés. Több mint száz kutató részvételére számítanak, akik mintegy ötven standon mutatják be kísérleteiket a látogatók bevonásával.

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakája szerte Európában immár ötödik éve méltán népszerű fesztivál. Ez nem a fűrészporízű előadások estéje, hiszen ezen a rendezvényen a kutatókat és életpályájukat, a módszereket és eredményeket a tudományos előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatják be. A rendezvény népszerűségét bizonyítja, hogy idén 32 európai ország 240 városa csatlakozik a rendezvényhez.