2024. július 17., szerda

Shakespeare a jubileumra

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház százötven éve

Pénteken kezdődik a jubileumi, 150. évad az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. A nyitóelőadás Donizetti Éljen a mama! című kétfelvonásos vígoperája lesz.

A jubileumról nemcsak az intézmény napján, március 28-án emlékeznek majd meg, hanem egész évben. Sőt, mint azt Aleksandar Milosavljević igazgató újságírókkal közölte, a 2010/11-es évad mellett a rákövetkezőben is a jubileum jegyében alakítják a repertoárt.

Az intézmény három társulata: a drámai, az opera és a balett együttesen és külön-külön is megemlékezik Laza Kostić költő születésének 170. évfordulójáról. A színház megjelenteti az 1861-ben alapított színház Enciklopédiáját, több koprodukciós előadást terveznek, és az átlagosnál több vendégszereplést az országhatáron belül és kívül. Húsz év után például ismét Újvidékre érkezik és a Szerb Nemzeti Színházban mutatkozik be a Hrvatsko narodno kazalište, de a városi önkormányzat támogatásával egy új projektum is életre kel, ez pedig a Shakespeare Újvidéken elnevezésű projektum, ami azt jelenti, hogy az SZNSZ idényenként egy-egy Shakespeare-művet műsorra tűz, de nemcsak a klasszikus drámai előadást, hanem műveinek balett-, vagy operaadaptációját.

Az első idei bemutató épp Shakespeare-mű lesz, október végére tervezik az Athéni Timon színmű premierjét Gorčin Stojanović rendezésében. A drámai társulat az idény folyamán Branislav Nušić, Marija Karaklajić műve alapján készít bemutatót, a következő idényben pedig Miloš Crnjanski, Dušan Kovačević és újra Shakespeare kerül sorra. Az operatársulat legfigyelemreméltóbb projektuma a Mileva Einstein című exkluzív opera lesz, mely Vida Ognjenović szövegkönyve alapján készül, zenéjét a New Yorkban élő, újvidéki születésű Aleksandra Vrebalov zeneszerző szerezte. A március 28-ai jubileumi díszülésre az operatársulat készít bemutatót, a választás Csajkovszkij A pikk dáma művére esett. A balett-társulat idei bemutatója a Don Quijote lesz.