2024. július 17., szerda

ÚJ KÖNYVEK

Vadalma, Sebestyén

Az újvidéki Forum Könyvkiadó augusztusban a nyolcvanéves Németh Istvánt rendkívül sikeres regényeinek, a Vadalmának és a Sebestyénnek az újraközlésével köszöntötte. A gyerekeknek szánt két regény ezúttal egy kötetben jelent meg, eredetileg 1970-ben, és 1972-ben jelentek meg. A Vadalma a négy évtized alatt immár a negyedik közreadását érte meg, ami a kiadó történetében is ritkaságszámba megy, a Sebestyén viszont második kiadásban kerül az olvasó kezébe. A kemény borítású kötetet Léphaft Pál illusztrációi gazdagítják.

A Vadalma a falun nyaraló városi fiú élménybeszámolója, a Sebestyén pedig a kamaszodó városi fiúnak a történetét mondja el a városi zsargon stilisztikáját is felhasználva.

A szerző előszavában ugyan kételyének ad hangot, vajon a szereplők hogyan érzik magukat egyazon fedél alatt, sőt szorongását sem rejti véka alá, tekintettel arra, hogy negyven esztendő telt el a most újra kézben tartott művek felett, miközben a beatlesek, az első holdutasok szenzációja szinte feledésbe merülnek. „Mivé válhatott a csaknem fél évszázad leforgása alatt a Vadalma és a Sebestyén lapjain megjelenített világ?” A szerző kérdésére az olvasók fogják megadni a választ, főleg azok az ifjúkor küszöbén levő fiatalok, akik közül sokan a családi könyvtárban már találkoztak Németh István műveivel. A kötet ára 600 dinár.

A múltból merítettem II. Sárközi Ferenc (1929–1999) bácsfeketehegyi helytörténész majd fél évszázadon keresztül kutatta szülőfalujának szellemi és anyagi múltját, amelynek csak egy részét publikálta. Gyűjtésének zöme máig kéziratos hagyatékként maradt fenn. Ezeket rendezte és bocsátotta az újvidéki Forum Kiadó rendelkezésére a helytörténész lánya, az ugyancsak néprajzzal is foglalkozó Sárközi Otília. A három-négy részesre tervezett sorozat első kötete 2009-ben jelent meg, ennek méltó folytatását olvashatjuk most A múltból merítettem II. című kötetben. Míg az előzőben főként a település életén és a néphagyományán volt a hangsúly, ebben a második kötetben a történelmi szemlélet dominál. Millió évekre visszamenőleg végigpásztázza a Kárpát-medence, és ezen belül Bácsfeketehegy domborzatának alakulását, a növény- és állatvilág létrejöttét, a vízellátását a történelmi eseményeket, és sok minden mást. A szerző szemével látjuk az egyszerű embereket is, akik mindennapi tevékenységükkel fejlődést vittek a vidék, a település életébe. A kötet ára 600 dinár.



Meredek utakon

Az elmúlt tíz év során készült tíz riportját adta közre Vojnits Tivadar Meredek utakon című nemrégiben közreadott kötetében. Olyan gyűjteményről van szó, amelyben nem mindennapi emberi sorsok sorakoznak, mint a könyv előszavában maga a szerző megállapítja: „Olyanokról, akik nagyon meredek utakon kapaszkodtak fel az élet hegygerincére, s maguk mögé pillantva nem kell szégyenkezniük. Mégis, környezetük többnyire csak úgy elment mellettük. Vajon meddig tarthat még ez az állapot, amikor az elismerés főleg a karrieristákat, a filisztereket, a ripacsokat illeti meg?”

A szerző a szépet, a jót és az emberit kereste az egyéni életutakban: a kishegyesi Varga Gézáéban, aki a barázdától eljutott a magiszteri titulusig, a bácsfeketehegyi (feketecsi) zenészlegenda, Kántor Lászlóéban, Zsáki István festőében, Stevan Petkov tűzoltó főtiszt életútjában... Az újvidéki Forum kiadásában megjelent kötet ára 400 dinár.