2024. július 17., szerda

Merre halad a tévés világ?

TÉVÉJEGYZET

Egy újabb felmérés szerint az online videók nagyobb adatforgalmat generálnak, mint a webböngészés, az e-mail vagy az internet. A videómegosztó oldalak népszerűsége egyre nő, a YouTube adatforgalma rég túlnőtt minden elváráson. Mindez igazán meghökkentő, de mi köze a televízióhoz?

Nem is olyan kevés, mint hinnénk, hiszen ügyesen kiegészítik egymást. Folyamatosan változnak a médiafogyasztási szokásaink, a sokféleség virágzik, és ez így van jól. Ahogyan a digitális szövegek nem okozták a könyvolvasás végét, úgy a videómegosztók sem okozhatják a televíziózás halálát. Már csak azért sem, mert maguk a tévécsatornák is felismerték ezek előnyeit, és élnek a videómegosztás lehetőségével. A jelesebb magyarországi tévécsatornák az állami televíziótól kezdve a kereskedelmi csatornákig sorra kiváló, folyamatosan frissített honlapot működtetnek, melyek által egyre több műsorba pillanthatunk be, ha netán elmulasztottuk megnézni. Általában Videók jelzéssel jelölik azt a mozgóképet, melyet utólag is láthat a néző egy-egy érdekfeszítő műsorból (feltéve ha elég gyors az internetkapcsolat), vagy más jellegű híranyagból.

Ha kissé késve is, de a hazai televíziózásban is egyre inkább terjed a videómegosztás. Vagyis, most már nemcsak a tévé képernyőjén láthatjuk a műsorokat, hanem – az internetnek hála – számítógépünkön is bármikor visszakereshetjük, elolvashatjuk, újrajátszhatjuk, sőt meghallgathatjuk és kiszavazhatjuk...

Szórakozhatunk kedvünkre, igaz, csak a többség nyelvén. Merthogy más nyelven még a Vajdasági Televízió honlapja sem „szólal” meg, a választás lehetősége csupán a latin és a cirill betűre korlátozódik. S ez még akkor is így van, ha arról a televízióról beszélünk, mely általában a soknyelvűségével dicsekszik, és melyet a politikusok országon belül és kívül mintaként emlegetnek, dicsérnek, hiszen már vagy tíz nyelven sugározza műsorait. Ennek a médiaháznak az egyébként egészen használható, meglehetősen gyorsan frissülő honlapján elérhetjük például a rádiócsatornákat, többek között a magyart is, ezentúl azonban a hírek, a műsorkiemelések, a videómegosztó egy-, vagyis szerb nyelvűek.

S eközben Vajdaságban megjelent az első internetes televízió is, méghozzá Nagybecskereken. A CVTV, vagyis a City Vibe Internet TV eddig nem látott programokat ígér, például a Transformert, melyben a szemünk láttára fogják fiatal lányok külsejüket megváltoztatni, bejelentettek egy show-t, melyben hat lány fog küzdeni a műsorvezetői szerepért... Ki tudja, mi minden lesz meg, de reméljük, azért férfiak is előfordulnak majd ezen a kizárólag interneten sugárzó tévécsatornán. Az internettelevízió előnyei közül kiemelném, hogy mindig elérhető lesz a videóanyag, a nézők pedig egymás között, sőt a monitoron követhető műsor részvevőivel is vitatkozhatnak, megjegyzéseket küldhetnek stb. Érdekes, hogy nem egy gépezet vagy egy intézmény áll a hagyományosnak nem mondható tévécsatorna mögött, hanem egy házaspár, melynek többéves tapasztalata van a helyi csatornák és a kábeltelevíziók műsorainak kialakításában.

Kötve hiszem, hogy nívós műsort produkálnak majd, egészen kézenfekvőnek tűnik viszont, hogy ilyen irányba halad majd a tévés világ.