2024. július 17., szerda

Tiltakoznak a közgazdasági kar hallgatói

Hozzáférhetőbb árakat, 4+1-es rendszerű stúdiumot követelnek

Az oktatási rendszer és az adminisztratív költségek elfogadható mértékének megállapítását és alkalmazását követelte a héten az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának több száz hallgatója. A hallgatóknak a jelenlegi rendszerben ugyanis fizetniük kell minden egyes pontért, amit nem szereztek meg az előző tanévben, a következő tanévbe való iratkozásukhoz viszont hiányzik. A hallgatók a pontok „leárazását” követelik, továbbá az újvidéki tagozaton való tanulásért fizetendő különbözet árának csökkentését – ez jelenleg 28 000 dinár –, valamint a dékáni hivatalhoz fordulás megfizettetésének megszüntetését, ami már magában felháborító, de az összege is az, hiszen nem kevesebb, mint 800 dinárt kell érte fizetni.

A tiltakozást támogatta az Egyetemista Parlament és a Közgazdasági Kar Hallgatóinak Egyesülete is, mivel a tiltakozással valóban csak azt szeretnék elérni a hallgatók, hogy jogaik kiegyenlítődjenek más karok hallgatóiéval. A mintegy 3500 közgazdász-hallgató jelenleg 3+2-es rendszerben tanul, ami azt jelenti, hogy a hároméves alapstúdium elvégzése után olyan oklevélre tesznek szert, amit a munkaerőpiac nem ismer el, ezért gyakorlatilag még két év tanulásra kényszerülnek, és minden olyan költség kifizetésére, melyet a mesterfokozat maga után von. A javasolt 4+1-es rendszerben a hallgatók négy év alatt okleveles közgazdász címet szerezhetnek, és aki tovább szeretne tanulni, annak már csak egy év marad a költséges mesterstúdiumból. Amíg ezt a kérést nem rendezik, addig a hallgatók azt kérik: azoknak a társaiknak, akik októberig nem tesznek eleget minden kötelezettségüknek, tegyék lehetővé, hogy az abszolvensi vizsgaidőszakban ezt megtehessék, és ezáltal azonnal folytathassák a mestertanulmányaikat is, így nem veszítenének egy évet. A tiltakozó fiatalok emlékeztettek, hogy ez a lehetőség más karokon is adva van.

Követeléseiket átadták a kar vezetőségének. Eddigi értesüléseink szerint a készség megvan arra, hogy csökkentsék a dékáni hivatali kérvény és a pont árát, ezek ugyanis a kar hatáskörébe tartoznak.