2024. július 17., szerda

Új kihívások az új tanévben

Magasabb színvonalat az oktatásban, növelni az egyetemi végzettségűek számát – Obradović miniszter Újvidéken üdvözölte az egyetemi hallgatókat
Obradović az Újvidéki Egyetem legrégebbi karán (Fotó: Dávid Csilla)

Tegnap megkezdődött a 2010/11-es tanév a szerbiai felsőoktatási intézményekben. Ez alkalomból a régi és új hallgatókat dr. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter köszöntötte az Újvidéki Egyetem legrégebbi karán, a Bölcsészettudományi Karon. A tanévköszöntés tömegesebb része a rektorátus előtti téren zajlott, ahol fotókiállítás, az egyetemista szervezetek standjai, élő zene fogadta a vendégeket, a hallgatókat, és természetesen az arra járókat.

A miniszter dr. Milorad Veskovrektor társaságában üdvözölte az összegyűlt hallgatóságot, akik meglepően sok kérdést szerettek volna hozzájuk intézni, mert mint maguk között mondták, számos kérdésre saját karukon nem tudnak választ kapni. A hallgatókat természetesen az iratkozási feltételek, a master-/mesterképzés részletei, a különböző adminisztratív kiadások egységesítésének kérdése foglalkoztatja. Megkérdezték a minisztertől, hányan iratkozhatnak mesterfokozatra a büdzsé terhére – mint kiderült, a kvótákat a hónap folyamán határozza meg a kormány –, továbbá az is, hogy miért kell a Közgazdasági Kar hallgatóinak Újvidéken és Szabadkán azért fizetniük, amiért Belgrádban nem, hogy 240 pontot ér-e a 2005-ben iratkozottak négyéves tanulmánya is, diplomájukat kell-e egyenértékesíteni ahhoz, hogy folytassák tanulmányaikat.

A rektor szerint újabb kihívás elé nézünk az új tanév kezdetén: a hallgatók a tudásgyarapítás és a pontszerzés tekintetében, a tanári kar, a menedzsment pedig azért, hogy eleget tegyen a növekvő elvárásoknak. Az előttünk álló tanév a nagyobb színvonalról kell, hogy szóljon, szögezte le a rektor, a hallgatóknak pedig azt kívánta, hogy a tanulmányaik mellett igyekezzenek több figyelmet fordítani a sportéletre, a szórakozásra, az egyetemista szerveződésre, és más tartalmakra, melyek gazdagíthatják egyetemi éveiket. A miniszter csatlakozott a rektor véleményéhez, miszerint magasabb színvonalra kell törekedni az oktatásban, hogy minél képzettebb fiatalok kerüljenek az ország gazdaságának, közszolgálatainak vérkeringésébe. A minisztérium az anyagi lehetőségekhez mérten növelte az ösztöndíjasok számát, 4000 hallgató mestertanulmányait pénzelte, továbbá több vizsgaidőszakot iktatott be a tanév folyamán, a ponthatárok kérdésében is eleget tett a hallgatók követeléseinek. Mindez többek között az ország stratégiai céljai közé tartozik, mondta a miniszter, ugyanis a fejlett országokhoz való felzárkózás érdekében Szerbiában növelni kell az egyetemi végzettségűek számát.