2024. július 17., szerda

EU-s mesterképzés Újvidéken

A FIMEK magánegyetem és a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központja közös projektuma

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében pénteken Újvidéken vendégeskedtek a Szegedi Tudományegyetem képviselői, hogy közösen mutassák be a hallgatóknak, de a nyilvánosságnak is azt a projektumot, aminek köszönhetően Újvidéken mester-/masterképzés indul. Az EU támogatásának köszönhetően jövőre, 2011 októberében megkezdődik az egyéves mesterképzés, melynek elvégzésével a négyéves alapstúdiummal rendelkező hallgatók egyéves tanulmány során szakosodhatnak a korszerű európai ügyvitel területén. Az újvidéki FIMEK Magánegyetem Közgazdasági- és Mérnöki Menedzsment Karának tanárai magyarországi partnerükkel, a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjával karöltve szervezik meg a szerb és angol nyelvű oktatást, az első végzett masterek pedig 2012-ben kerülnek ki az iskolapadból.

(Dávid Csilla felvétele)

A programot európai uniós forrásokból fogják finanszírozni, tehát biztosítják a korszerű felszerelést, a szükséges szakirodalmat, és a megfelelő szakembereket a tanulmányok vezetésére, jelentette be dr. Marijana Carić projektumvezető. A mostani negyedévesek harminc legjobbja többnapos látogatást tehet majd a Szegedi Tudományegyetemen, és szegedi előadók is ellátogatnak Újvidékre, hogy az egyetemistákkal megismertessék az EU munkáját, rendszerét, működését.

Kruzsnic Péter, a központ tudományos munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem több környékbeli ország egyetemével működik együtt hasonló projektumon, a hallgatók EU felé való orientálásán.