2024. július 17., szerda

Csak röviden

ÚJ KÖNVY

Amit ma megtehetsz, holnap is elhalaszthatod. Nálunk a sajtó szabad, azt írja meg, amit szabad! Az igazgató a házban van, de magán kívül. Hétköznapi ember volt, ünnepekre sohasem tellett neki. A közérdeket önérdekből képviselte. – Lajber György gondolataiból mazsoláztunk, azokat is a nemrég megjelent legújabb, sorrendben második önálló kötetéből kölcsönözve, melyet igen frappánsan Csak röviden címmel adott közre. Az aforizmákból, bökversekből, villámtréfákból válogató és újságcikk-címeket böngésző, „utánmagyarázó” kötet az óbecsei Proleter Rt. gondozásában látott napvilágot. A szűkebb pátriáján túl is jól ismert kollégánknak, Lajber Györgynek a humorsziporkáit tartalmazó új kötete felidézi az első emlékét, a 2005-ben közreadott Derűs hordalékok című, Óbecsének és környékének anekdotakincsét, tréfás történeteit megörökítő kiadványát.

A nyáron közreadott Csak röviden című kötetben a gondolkodtató gondolatok, vagyis az Életszeletek, a nyelvünk felett élcelődő Nyelvnyűvések, a fanyar humort tartalmazó Kicsit bizarr történetek, Majdnem versek, azaz bökversek, epigrammák szerepelnek, de olvashatók viccek, hirdetési paródiák és újságcikkek címkommentárjai is. Aki ismeri a szerzőt, nemcsak azt tudja, hogy több mint négy évtizeden át tudósította fáradhatatlanul lapunkat, valamint a Becsei Újságot, és szerkesztette a Becsei Mozaik heti újságot, és hogy az elektronikus sajtót meg a politizálást sem hanyagolta, hanem azt is, hogy Lajber György mindig kapható volt a viccelődésre.

Ennek a tulajdonságának köszönhető eddigi két kötete, és mint hírlik, már készül a most megjelent könyv folytatása is Ez van címmel, amivárhatóan karácsonyra a szerző és az olvasó kezébe kerül. Ez a kötet válogatást fog adni a fiatalkori zsengéktől egészen a mai írásokig. Addig viszont szórakozhatunk Lajber György felüdülést, kellemes kikapcsolódást ígérő gyűjteményén, amit ajánlunk mindazoknak, akik humorra, derűre vágynak.