2024. július 17., szerda

Szabadka arcai Budapest belvárosában

Budapesti tudósítónktól

Szabadka különböző arcait láthatták azok a budapestiek, akik tegnap délután ellátogattak a Közép-európai Kulturális Intézetbe, ahol Siflis Zoltán filmrendező két ismeretterjesztő alkotásával, valamint Bosko Krstić Szabadkáról írt könyveivel ismerkedhetett meg a közönség.

A Közép-Európai Kulturális Intézetben a közelmúltban nyílt tárlat Csáth Géza rajzaiból, tegnap pedig az érdeklődők megtekinthették Siflis Zoltán Szabadkai anzix és Szecessziós Szabadka című filmjeit, izgalmas előadást hallhattak Ninkov Kovacsev Olgától, a szabadkai Városi Múzeum kurátorától az észak-bácskai település kulturális életét meghatározó személyekről és mozzanatokról, Bosko Krstić pedig a város szecessziós sajátosságairól beszélt. A rendezvény társszervezője a Budapesti Szerb Önkormányzat volt, amelynek képviselője, Lásztity Péró is részt vett a beszélgetésben.

A sorozat célja, hogy Budapest közönségével megismertesse Szabadkát, Kosztolányi Dezső szülővárosát – hangsúlyozta a KeKI-ben tartott kulturális rendezvények kapcsán Balázs-Arth Valéria, aki moderátorként vett részt a számos érdeklődőt vonzó eseményen.