2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Tarantino westernjének európai premierje

A Római Filmfesztivál szerepet vállal Quentin TarantinoDjango elszabadul című új westernje bemutatásában: a novemberben zárult filmmustra egy januári külön rendezvénye keretében európai bemutatót szervez a filmnek, és életművéért a rendezőt is kitünteti.

A film utómunkái nem készültek el időben, így a november 17-én befejeződött fesztiválon nem lehetett levetíteni, ezért Marco Müller fesztiváligazgató egy külön rendezvénnyel gondoskodik az elmaradt premier pótlásáról.

A Django elszabadul Észak-Amerikában december 25-én debütált a mozikban, a január 4-i római díszbemutató viszont a film európai premierje lesz. Tarantino a fesztivál szervezte gálán életműdíjat vehet át. A kitüntetést Ennio Morricone ötszörös Oscar-díjas zeneszerző nyújtja majd át az amerikai filmesnek.

A rendező, aki magát a spagettiwestern nagy rajongójának vallja, korábban elárulta, hogy új filmjét Sergio Corbucci 1966-os Django című alkotása ihlette. Franco Nero, aki a 46 évvel ezelőtti produkcióban a főszerepet alakította, Tarantino munkájában is kapott egy kis szerepet.

 BATA ÉVA KAPTA A RUTTKAI-EMLÉKGYŰRŰT

Bata Éva kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján. A Ruttkai Éva emlékére alapított díjat minden évben a színésznő születésnapjának előestéjén, december 30-án adja át lánya, Gábor Júlia annak a színésznek, aki abban az évben a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

Bata Éva színészi munkáját, odaadó, érzékeny játékát, és A lovakat lelövik, ugye?, illetve a Vénusz nercben című előadásban nyújtott alakítását ismerte el ezzel a díjjal a társulat.

 KOLOZSVÁRRA KÖLTÖZHET AZ ERDÉLYI FÉLSZIGET FESZTIVÁL

Kolozsvárra költözhet 2013-ban az erdélyi Félsziget fesztivál, amelyet 2003 óta Marosvásárhely határában, a Maros parton szerveznek meg. A magyarországi Sziget mintájára létrejött rendezvény évente több tízezer látogatót vonz, és a nemzetközi zenei élet élvonalába tartozó fellépőket vonultat fel.

Balázsi-Pál Előd, a fesztivál kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek elmondta, egyelőre úgy tűnik, jók az esélyei, hogy a fesztivál a kincses városba költözzön, de végleges döntés még nem született. A kommunikációs igazgató szerint már többször felmerült a szervezőkben a változtatás gondolata, azért, hogy nőjön, és ne stagnáljon vagy csökkenjen a fesztivál látogatottsága. Ennek egyik lehetősége a költözés.