2024. augusztus 18., vasárnap

Görög Enikő harmadik

A legsikeresebb hazai versenyző lett a belgrádi nemzetközi versenyen a szabadkai zongorista

Az elért harmadik helyezéssel (úgy, hogy első díjat nem is ítélt oda a hét tagú, nemzetközi összetételű zsűri) és a megszerzett különdíjjal a legsikeresebb hazai versenyző lett a március végén Belgrádban 39. alkalommal megtartott Zenekedvelő Ifjúság nemzetközi versenyén a belgrádi Művészeti Akadémia negyedéves hallgatója, Görög Enikő, szabadkai zongorista. A háromfordulós megmérettetésen, amelyre kötelező és szabadon választott művekből is készülniük kellett a versenyzőknek, mintegy 70 fiatal zongorista vett részt majdnem 20 országból. Volt egy kötelező darab, amit mindenkinek el kellet játszani, egy Isidora Žebeljan-művet, s az zsűri szerint a mű legjobb interpretációja Enikő zongorajátéka volt.

Megkerestük Enikőt, akitől megtudtuk, hogy az évtizedes hagyományokkal rendelkező versenyre 5 és fél hónapot készült intenzíven. Minden évben másik hangszer számára szervezik meg a versenyt, körülbelül négyévente kerül sor a zongorára. A harmadik díjjal pénzjutalom jár, a kötelező művel elnyerte a különdíjat, s így lett a legsikeresebb hazai versenyző. Egy lemezfelvétel készítésére is lehetősége lesz, amelyre várhatóan Enikő maga választja ki, mit szeretne megjelentetni, Brahms- és Bartók-mű biztosan hallható lesz majd rajta.

A negyedéves zongoristánk számára az elkövetkező hetekben a tanuláson lesz a fő hangsúly, a tervek szerint szeptemberben diplomázik, és októbertől pedig egyéves specializációt is tervez.