2024. augusztus 18., vasárnap

Átfogó reformot!

Az iskolahálózat ésszerűsítésénél nem csupán a gazdasági mutatók a mérvadók

– A magyar iskolahálózat ésszerűsítésével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Tanács több évvel ezelőtt szervezett egy közoktatási konferenciát, ahol a régiók oktatási rendszerét elemző csoportok meghatározták azokat a kritériumokat, amelyek a magyar oktatás számára jelentősek. A csapásvonalak a közösség területi megoszlása alapján különbözőek. A szigetben élő magyarság számára minden áron meg kell őrizni a magyar tagozatokat, a szórványban meg kell tartani, ha szükséges, akkor átszervezést végezni, a tömbben pedig a közösség gazdasági erejének megfelelően történjen majd az ésszerűsítés. Egyelőre az elkészült szabadkai analízis még kevés ahhoz, hogy megkongassuk a vészharangot.

Azt hiszem, hogy az önkormányzatokban kell nagyon résen lenni, merthogy az iskolák egyik fenntartója maga az önkormányzat. Az önkormányzat tesz javaslatot a minisztériumnak az iskolahálózat szűkítésre vagy a bővítésére – nyilatkozta lapunknak Soós Edit, az MNT IB közoktatási kérdésekkel megbízott tagja. – Maga a gazdasági krízis indokolja a racionalizációt, viszont nem szabad a tagozatok létszámát csupán gazdasági mutatók alapján meghatározni. Ésszerűbb lenne, ha a racionalizáció egy átfogó oktatási reform keretében történhetne. Az oktatás hatékonyságát nem csak a gazdasági mutatók befolyásolják, hanem inkább a korszerű pedagógiai módszerek, ami a kor gyermekének elvárásaival van összhangban. Ha ezeket a pedagógiai elveket a racionalizációval egyidejűleg a kor gyermekéhez harmonizáljuk, akkor a racionalizációt esetleg optimalizációként is fel lehet fogni. A reform nem csak a tantervek megváltoztatásán múlik, hanem más pedagógiai módszerek bevezetését is jelenti. Hangsúlyoznám, hogy az optimálisnak meghatározott huszonötös létszám nem feltétlenül optimális, ugyanis a mai gyerekek nagyobb mértékben igénylik az individualitást, azt, hogy felfigyeljenek rá, és az ő egyéniségének megfelelően szóljanak hozzá az oktatók. Pedagógiai szempontból is változnia kellene az oktatási rendszernek.

– Az elkészült analízis objektív adatai mellől hiányzik a gyerekek évi megterheltsége – mondta Soós Edit. – 10 évvel ezelőtt nem ugyanilyen rendszerben jelentek meg a tantárgyak. Gondolok itt az első osztálytól kezdődő idegennyelv-oktatásra vagy a szabadon választható tantárgyakra. Az elkészült felmérés egy globalizált áttekintés, amiből ki lehet indulni, de mindenképpen tovább kell gondolni, tovább kellene elemezni. Ki kellene elemezni például a most működő tagozatok hatékonyságát is – hallottuk Soós Edittől.