2024. augusztus 18., vasárnap

Új profil: bölcsődés nővérek

Egészségügyinővér-nevelőket képeznek magyar tannyelven ősztől a szabadkai Egészségügyi Középiskolában -- HOVA TOVÁBB NYOLCADIK UTÁN?

Hatvan diákot írnak be szeptembertől magyar tannyelvű középiskolai képzésre és kilencvent szerb nyelvűre a szabadkai Egészségügyi Középiskolában. Magyar nyelven általánosnővér-technikus szakra 30 diákot várnak. Ilyen képzés minden évben van. Idén azonban emellett egy újdonság is várja majd az érdeklődőket: az egészségügyinővér-nevelő szak, amelyre 30 tanulót vesznek fel.

Tavaly verifikálták ezt a szakot az iskolában, akkor szerb nyelven indult először, most szeptembertől pedig magyar tannyelven indul ez a négyéves képzés. A már parlamenti procedúrában lévő iskoláskor előtti nevelésről szóló törvényben szerepel az, hogy a bölcsődés nővéreknek – akik az óvónők mellett dolgoznak ezekben az intézményekben – már ilyen szakosítással kell rendelkezniük. Ezeknek a tanulóknak az ismert egészségügyi szaktantárgyak mellett még olyan tantárgyaik is lesznek, mint például a gyermekpszichológia, pedagógia, gyermekirodalom és zeneművészet, tehát olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek a pici gyerekekkel való bánásmódhoz, nevelésükhöz és az oktatásukra való felkészítéshez elengedhetetlenek. A gyakorlataikat a bölcsődékben kell, hogy realizálják, az Egészségügyi Középiskola ez ügyben is együttműködik a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézménnyel.