2024. augusztus 18., vasárnap

Ajándékzene

Jótékonysági hangverseny csütörtökön Szabadkán a vajdasági Lurkóházak javára

2oo8-ban a belgrádi zeneművészeti akadémia Olga Mihajlović-díjban részesítette Görög Noémi zongoraművészt. A díjat az intézmény minden évben a zongoraszak legtehetségesebb és legperspektivikusabb hallgatójának ítéli oda. A díj részét képezte, hogy Noémi a húgával, Enikővel részt vehetett Bécsben egy nemzetközi zenei fesztiválon, ahol olyan kiváló zongoraművészek óráit hallgathatták mint Jandó Jenő (Magyarország) és Eric Tawaststjerna (Finnország). A fesztivál keretein belül többször nagy sikerrel felléptek európai, amerikai és ázsiai kollégákkal együtt.

Itt született meg a Szentpétervár-Bukarest-Szófia-Zágráb-Budapest-Szabadka koncertsorozat ötlete. A szabadkai hangversenyre csütörtökön 20 órai kezdettel kerül sor. Fellépnek e nemzetközi csapat tagjai: Susanna Kadzhoyan, Stanca Maria Manoleanu, Ivaila Ivanova, Nikola Kos, Ludmány János, Görög Enikő és Noémi. Műsoron Liszt, Chopin, Albeníz és Debussy művei szerepelnek. A hangverseny jótékonysági jellegű, a belépés díjtalan, de az önkéntes adományokból befolyt összeggel a vajdasági Lurkóházakat támogatják.

Dr. Harmath Károly atyától, a Poverello Alapítvány kuratóriumának elnökéről megtudtuk, örömmel üdvözölték a segítő szándékot. A pénz jó helyre kerül, a gyerekek étkeztetésére és a két Lurkóházban dolgozó nevelők fizetésére szeretnék fordítani.

– Mindig az jelenti a problémát, hogy a béreket valahogyan biztosítanunk kell a gyerekekkel foglalkozók számára. Ehhez eddig nagyrészt hozzájárult a bécsi ferencesek alapítványa, ebből nagyjából tudtuk fedezni a béreket. A hajdújárási Lurkóházban négy nevelő foglalkozik 27 gyerekkel, Dreán pedig 3 főállású dolgozó van, aki 17 gyerekkel foglalkozik, de vannak önkéntes besegítők is. Vannak helybeli jóakarók is, akik havonta 100 dinárral támogatnak bennünket. Ők, a Poverello Alapítvány támogatói, kapnak egy támogatói könyvecskét is.

Még két helységben létrejövő Lurkóházzal szeretnék a tervek szerint bővíteni Vajdaságban a Lurkóházak számát.

– Minden attól függ, hogy sikerül-e megnyernünk az esetleges adományozókat, mert a nyitáshoz nagyobb összegre van szükség, s olyan szponzort kell találnunk, aki tud ebben segíteni nekünk. A dreai Lurkóház bővítés alatt áll, a Tartományi Nagyberuházási Alaptól elnyert támogatásnak köszönhetően elkészült az új ebédlő és a konyha. Az új, nagy tanulóterem elkészítése ezután következik. A dreai Lurkóházban szűkös volt a hely, a hajdújárásiban valamivel jobb a helyzet, bár ott is javításra szorul a tetőszerkezet.