2024. július 17., szerda

A mizantróp és Terápia

Két magyar előadás a tizenegy közül –Tegnap kezdődött meg Nagybecskereken a Vajdasági Hivatásos Színházak 59. Fesztiválja

Nagybecskereken, a Toša Jovanović Színházban az elkövetkező egy hétben 11 előadást láthat a közönség a Vajdasági Hivatásos Színházak 59. Fesztiválján. Miroslav Miki Radonjić szelektor ezeket válogatta be a 13 vajdasági színház tavaly március 15-től idén március 15-ig bemutatott előadásai közül (30 dráma és 6 gyerekszínházi előadás). Ez már az ötödik év, hogy Nagybecskereken rendezik meg a fesztivált.

Tegnap este 8 órakor az ünnepélyes megnyitót követően Gogol Holt lelkek című művét, L'uboslav Majera rendezésében, a házigazda Toša Jovanović Színház előadásában láthatta a közönség. Ma délben a szabadkai Gyermekszínház szerb társulata a You című produkciót adja elő, rendezője Biljana Vujović, este 8 órakor Shakespeare Titus Andronicus című tragédiája alapján készült Az erőszakról című produkciót láthatják, Anđelka Nikolić rendezésében, a nagykikindai Népszínház és a belgrádi Hop.la! kultúrközpont produkciójáról van szó.

Mindössze két magyar nyelvű előadás került be a versenyprogramba: az Újvidéki Színház A mizantróp – a romániai Anca Bradu rendezésében – és a szabadkai Kosztolányi Színház Terápia című produkciója – ennek rendezője Olivera Đordević.

A zsűri tagjai: Karna Margit színművésznő, Dragoslav Todorović rendező és Igor Burić színikritikus.

Kísérőrendezvények egész sorát szervezik meg az idén is, például a 170 éves nagybecskereki színházépület történetéről nyílik kiállítás, amely szerzői Németh Ferenc és Ivana Kukolj Solarov . Bemutatják Simon Grabovan Párbeszéd a fesztiválokról című könyvét. Tóth Irén irányításával a bábművészeknek műhelymunkát rendeznek. Az újvidéki Művészeti Akadémia negyedévesei – László Sándor osztálya – a Domonkos István művei alapján készült Tavasz című produkciót mutatják be, Táborosi Margaréta rendezésében, a harmadéves szerb osztály pedig az Osztályellenség című darabot.

Eredményhirdetés és ünnepélyes díjátadás jövő hétfőn este 8 órakor. Ekkor versenyen kívül a niši Népszínház Vihar című előadását mutatják be, Urbán András rendezésében.