2024. július 17., szerda

Csak két magyar előadás

Még soha nem volt ilyen kevés magyar nyelvű előadás a vajdasági hivatásos színházak tegnap kezdődött fesztiválján, mint az idén: mindössze 2 produkció került be a versenyprogramba. Nem szokás, nem illik a szelektor döntését kétségbe vonni, de komoly hiányérzetünk támadt, a versenyelőadások listáját tanulmányozva.

Egy kis statisztika: az elmúlt öt évben általában 3 magyar nyelvű produkciót láthatott a fesztivál felnőtt-, illetve a gyermekközönsége. Sőt, 2006-ban 4 magyar nyelvű produkció volt versenyben!

A ,,kulcsrendszernek'' – amikor meghatározták, hogy ennyi szerb, ennyi magyar, ennyi szlovák... egyénnek vagy épp produkciónak kell képviselnie az adott nemzetiséget – hál' istennek leáldozott a szocializmus bukásával. Nem is ezt sírjuk vissza, csak épp úgy érezzük, a magyar nyelvű színjátszás igen tekintélyes része a vajdasági színházművészetnek, magas színvonalát igen nehéz kétségbe vonni. Ezt bizonyítja épp az említett fesztiválon, sőt országos színházi seregszemlén az elmúlt évtizedekben kiérdemelt díjak egész sora. Sőt, az anyaországban, ahol szintén igen erős a színházi mezőny, szintén elismerik színházaink kiemelkedő teljesítményét. Ezért örülünk, hogy az Újvidéki Színház A mizantróp és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Terápia című előadása helyet kapott a vajdasági színházi seregszemle versenyprogramjában, de hiányérzetünk van. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata az Equus és a Gézagyerek című produkcióval nevezett be a fesztiválra. Létezik, hogy egyik sem tett eleget a szelektor elvárásainak? Érdemes megemlíteni, hogy a Gézagyerek a stúdiószínházak egri fesztiváljának fődíjasa lett, a debreceni kortárs magyar drámafesztiválra beválogatták, ami szintén kitüntetésnek számít. S említsük meg a POSZT-ot, a pécsi színházi fesztivált is, amelyre a nagyszámú magyarországi és Kárpát-medencei produkció közül mindössze 15-öt válogatnak be, s idén köztük van a Gézagyerek is, ami már magában felér egy díjjal. Vagy: az elmúlt években a szabadkai Gyermekszínház magyar nyelvű gyermekelőadásai is ott voltak a versenyprogramban, idén csak szerb nyelvű darabbal képviselteti magát az intézmény Nagybecskereken.

Nehezen tudjuk felfogni, hogy az elmúlt évekhez képest ilyen óriási a visszaesés a magyar nyelvű színházi produkciók színvonalában, hogy csak 2 magyar nyelvű előadást láthat a fesztivál közönsége a már említett 3, illetve 4 helyett.