2024. augusztus 18., vasárnap

Kőművesek kellenének

HOVA TOVÁBB NYOLCADIK UTÁN? Milyen szakok várják a magyarul tanuló diákokat a szabadkai Politechnikai Középiskolában

A szabadkai Politechnikai Középiskolában szeptembertől magyar tannyelven 30 leendő magasépítési-technikust képeznének. A négyéves képzésre azok jelentkezését várják, akik nem idegenkednek a pedáns, precíz munkától, akiknek van érzéke a kézzel és a számítógéppel való tervezéshez. 24 tanuló számára lesz hely tetőfedő szakon. Másodszor nyílik meg ez a szak. A Tondach vállalat kiváló szociális partnernek bizonyult, ösztöndíjjal és felszereléssel támogatják a tanulókat, figyelemmel követik, hogyan haladnak tanulmányaikkal. Hároméves képzésben vesznek részt a leendő festő-mázolók, falfelület-dekoratőrök és a kőművesek, homlokzatkészítők. 15–15 tanuló számára lesz hely, és ők egy osztályt képeznek majd. A kőműves például kifejezetten hiányszakmának számít, ez és hasonló szakmák becsületét vissza kellene állítani.

Négyéves képzésre van lehetőségük azoknak, akik kreativitásukat szeretnék kamatoztatni: ők beiratkozhatnak a nyomdaipari terméktervező-technikus szakra. 20 tanuló számára lesz hely ebben a kísérleti programban. Az első generáció most érettségizik, szeptembertől újra nyílik szak magyarul. Új szak szerb tannyelven nyílik: asztalos, mert nagy szükség van ezekre a mesterekre. Ez kísérleti tagozat lesz, amelynek a lényege, hogy a megreformált program szerint a kísérleti tagozatokon kevesebb óraszámúak lesznek az általános tantárgyak és nagyobb óraszámúak a szaktantárgyak.

A Politechnikai Középiskola igyekszik megismertetni a lehetőségeket az általános iskolásokkal, szórólapokat, CD-t osztanak szét Vajdaság-szerte.

A tanulási feltételeken igyekeznek javítani: az udvaron új tanterem épült a tájépítészeti szakot választottak számára, összekötötték ezt a virágházzal, ahol a gyakorlati órákat tartják. Az új épületrész emeleti részébe pedig a tervek szerint a könyvtár kerül. Az iskolai büfé az udvarra került, a helyén most internetkávézó működik, ahol maguk a diákok szervezik meg az ügyeletet. Tartományi támogatásból elvégezték az épület tetőszerkezetének renoválását, lecserélték a tetőablakokat és a cserepeket.