2024. augusztus 18., vasárnap

Szép Magyar Beszéd

Kazinczy-érmes lett a szabadkai Pintér Noémi, az újvidéki Magyar Tanszék hallgatója

Kazinczy-éremmel és az előkelő hatodik helyezéssel tért haza Kecskemétről az április 17-én és 18-án, a felsőfokú képzésben részesülő hallgatók számára megrendezett, rangos Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd versenyről a szabadkai Pintér Noémi, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének harmadéves hallgatója, a szabadkai Színitanoda növendéke. Az Oktatásügyi Minisztérium a színvonaltól és a versenyzők számától függően oszt ki több érmet, idén tizenötöt, ezek egyikét Noémi is kiérdemelte.

– A felolvasási verseny két fordulóból áll, pénteken a választott szöveg felolvasásából áll, erre itthon kell készülni, szombaton pedig a kötelező szöveg felolvasása zajlik, azaz a helyszínen kaptunk egy szöveget, amit körülbelül 10 perces felkészülés után kellett felolvasni – tudtuk meg Noémitól, ahogy azt is, hogy a versenyen 43-an mérték össze tudásukat, zömmel magyarországiak, de határon túlról, Újvidékről és Nyitráról is érkeztek versenyzők. – A kiosztott érmeket is rangsorolni szokták, s ez alapján a hatodik helyezést értem el. Voltam már egyszer ezen a versenyen elsőéves egyetemi hallgatóként. Ahhoz képest, úgy érzem, sikerült javulnom. Sinkó Ervin Szemben a bíróval című kötetéből választottam egy szöveget, a Kazinczy Ferenc című tanulmányának egy részletét. Két héttel a magyarországi döntő előtt volt a mi egyetemünkön az elődöntő, tehát gyakorlatilag két hetet készültem. Szöveget kerestem, olvasgattam, gyakoroltam. Igyekeztem először a saját szempontjaim szerint készülni, majd a tanárom, dr. Molnár Csikós László segítségét kértem, és mivel a Színitanoda tagja vagyok, megkértem Kovács Frigyest – ,aki beszédtechnikát tanít ott nekünk –, hogy egy alkalommal hallgasson meg, és az ő véleményét is figyelembe vettem.

n Te mint versenyző, mint aktív résztvevő, hogyan fogalmaznád meg, e verseny célját, lényegét?

– Úgy gondolom, hogy a verseny egyik célja, hogy a hallgatók, akik olyan foglalkozást kívánnak majd választani, ahol szép, kifejező beszédre van szükség, megtapasztalják, mi mindent kell tenniük, mit kell csiszolniuk, hogy valóban értő, kifejező, szép beszéddel állják meg a helyüket. A versenyen voltak jövendőbeli tanárok, tanítók, gyógypedagógusok, de érkeztek versenyzők hittudományi egyetemről és jogi egyetemről is. Ezt a réteget öleli fel a verseny. Aki ilyen szakmát választ, annak mindenképpen szüksége van arra, hogy megfelelően tudja kifejezni magát, és hogy megértesse magát. A cél az értő, értető felolvasás. Felolvasási verseny, és ezért gondolhatják sokan, hogy nem nehéz, de valójában igen, nehéz, mert a tíz zsűritag szigorú kritériumok alapján bírál. Elég nehéz megfelelni mindennek és mindenkinek.

n Ha már említetted a pályaválasztást, te eldöntötted már, hogy esetleg olyan munkakörben szeretnél elhelyezkedni, ahol az immár díjazott beszédtehetséged kap hangsúlyt?

– Vonz az előadó-művészet, a színészet, és a média világa is, szóval igen, mindenképpen szeretnék olyan munkát végezni, ahol kamatoztathatom ez irányú tapasztalataimat.

Mint megtudtuk, aki már egyszer Kazinczy-érmet kapott, nem vehet részt újra a versenyen, viszont az általa képviselt egyetem a következő évben egy versenyző helyett kettőt küldhet.