2024. július 17., szerda

A színháznak fel kell épülnie!

A napokban megszületik a megoldás a szabadkai Népszínház építésére – nyilatkozta Kasza József, az igazgatói bizottság elnöke

A szabadkai Népszínház építőhelyén szünetel a munka. A kérdés, amely mindenkit foglakoztat – Zoran Francišković, a Panongrad cég tulajdonosának öngyilkossága után – mikor és hogyan folytatódik az építkezés. Kasza József , a szabadkai Népszínház igazgatói bizottságának elnökével korábbról indítjuk a beszélgetést:

– Néhány hónapos csúszás adódott az első fázis befejezésénél, ám ez nem volt olyan késés, amit nem lehet időben behozni. Sőt, az első fázis munkálatainál már olyan feladatokat is elvégeztek, amelyek csak a második fázisban voltak előirányozva, de a technológia így követelte meg. Például egy félig, háromnegyedig betemetett alagsorra bukkantak, amit érdemes kihasználni, művelődési, szórakozási, illetve a színház fenntartása szempontjából fontos gazdasági tartalmakkal megtölteni – hallottuk Kasza Józseftől. – Egy újabb probléma a második fázisra vonatkozó pályáztatásnál jelentkezett. A szerbiai Művelődési Minisztérium ezt az egész feladatot átruházta a tartományra. A pályáztatást a Tartományi Nagyberuházási Alap végezte, és ez késéseket okozott. Majd a szerződés megkötésénél is több hónapos késés adódott, és az előleg kifizetésénél is csúszások történtek. Ezek, a Panongradtól független, körülmények azok, amelyek nehézségeket, késéseket okoztak az előirányzott munkák ütemének betartásában.

A második fázis versenytárgyalásán a Yumol által képviselt konzorcium nyerte el a megbízatást, ennek része volt a Panongrad cég is. A Panongrad kivitelezőként az alapoktól végezte a munkát, s logikus volt, hogy folytassa is az építkezést. Sajnos, ilyen körülmények között, ha a tulajdonos, főmérnök öngyilkos lesz, normális, hogy leáll a munka. Ebben a helyzetben a konzorcium vezetőjének kötelessége áttekinteni a szituációt, és nyilatkozni, hogy képes-e a konzorcium teljesíteni a vállalt feladatot.

Az első fázis munkálatainak műszaki átvétele, az elszámolás megtörtént, minőségben megfelel az elvárásoknak. A korábbi beruházó a szerbiai művelődési minisztérium volt, ezt a feladatot átruházták a Népszínházra. Erre egy művelődési intézmény nincs felkészülve, úgyhogy létre kellett hozni egy bizottságot, amely hetente figyelemmel kíséri a beruházás folyamatát. Új szerződést kellett kötni az ellenőrző vállalattal, céget kellett választani a könyvelés figyelemmel kísérésére. Ezek megtörténtek. Időközben a Városépítési Igazgatóság jelentette, hogy a szakmunkacsoportban, amely végezte az első fázis koordinálását, személyi változást akar az igazgató végrehajtani. Ezt a megoldást a Népszínház igazgatói bizottsága, a tartományi és a szabadkai városi illetékesek is elutasították. Nem lehet csak úgy belecsöppennie új embernek az a személy helyett, aki az építkezés minden eddigi mozzanatát ismeri. Most megy a huzavona. Remélhetőleg ez megoldódik, s nem kényszerülünk a Városépítési Igazgatósággal kötött szerződés felmondására. Időközben a YU-Mol tárgyalást folytat két-három olyan építkezési vállalattal, amelyek képesek felszereléssel, szakemberállománnyal egy ilyen építkezés lebonyolítására, s bele tudnak illeszkedni az egységárba, amellyel a konzorcium megnyerte a versenytárgyalást. E tárgyalásoknak a napokban kell befejeződniük, és a napokban megszületik a megoldás is. Sajnálatos, hogy e tragédia bekövetkezett, de az élet nem állhat meg. A tervek megszületésétől kísérem az építkezési folyamatot, mint szabadkai, mint a város valamikori felelős vezetője morális kötelességet érzek, ha lebontottuk a színházat, fel is kell építenünk, ha törik, ha szakad. Ezért keményen harcolni fogok, még akkor is, ha úgy érzem, a legfelelősebb személyek a politikai életből nem adnak kellő támogatást a problémák megoldására – mondta Kasza.

Mint Kasza József kiemelte, még egy probléma adódik, amely a tragédiától független: a recesszió, amely érinti Szerbiát is, s amely kihatással van a tartomány költségvetésére is.

– Félő, hogy az előirányzott 200 millió dinár nehezen lesz biztosítható, hogy a munkálatok a tervezett szintig befejeződjenek. A jövő héten kezdődnek erről is a tárgyalások a Tartományi Nagyberuházási Alappal és a tartomány vezetőivel, hogy az ország legnagyobb kulturális beruházása ne károsodjon a recesszió hatása alatt – mondta a Népszínház igazgatói bizottságának elnöke.