2024. augusztus 18., vasárnap

Záróvizsga két év múlva

A szeptemberben hetedik osztályba indulókat érinti az oktatási rendszerünk újdonsága: mintegy tíz tantárgyból kell tudásukat bizonyítaniuk
A most hetedik osztályba indulók általános iskolai tanulmányaik végén, azaz két év múlva, a szerbiai Országos Oktatási Tanács által elfogadott szabványok szerint záróvizsgát tesznek mintegy tíz tantárgyból – tudtuk meg Soós Edittől, az Országos Oktatási Tanács tagjától. – Az Országos Oktatási Tanács elfogadta a szabványokat, vagyis azt, hogy egy-egy tantárgyból mit kell tudniuk a diákoknak, s egyelőre tíz tantárgyból határozták meg ezeket. A záróvizsga tantárgyai között van többek között a történelem, földrajz, fizika, kémia, matematika, biológia, de egyelőre még nem szerepel a kisebbségek anyanyelve tantárgyként, azaz esetünkben a magyar nyelv, de ennek is biztosan be kell kerülnie a záróvizsga tantárgyai közé, ezt már jelezték az Országos Oktatási Tanácsban. (Illusztráció)

A szabványok megállapítása másfél éves komoly munkát jelentett. Próbatesztelés is folyt. Először magasabb szintre tették a követelményeket, majd kiderült, hogy mégis lejjebb kellett vinni a mércét. Viszont ahogy Soós Edit magyarázta, ez egy dinamikusan változtatható követelményrendszer, s a mércét az oktatás fejlesztésével majd emelni kell.

Kérdésünkre, hogy ez a záróvizsga jelentheti-e egyben a felvételit is, Soós Edit elmondta, bízik benne, hogy igen, ezt jelentheti. Valószínűleg ebben a kérdésben az Országos Oktatási Tanácsnak véleményezési lehetősége lesz.

–Ez a vizsga egységes lesz Szerbia-szerte, és azaz ésszerű, hogy mindenki számára ez egyben a felvételi is lesz. Ha tényleg ennyi tantárgyból tesznek a nyolcadikosok záróvizsgát, majd bizonyos középiskolákban egyik, más középiskolákban másik tantárgyból elért eredményt veszik figyelembe. Hogy szigorúbb lesz-e, mint a mostani minősítővizsga? Nem nevezném szigorúbbnak, inkább célravezetőbbnek. Ez nagyon hasznos lehet, mert így a tantárgyakat oktató tanárok tudják majd, hogy mire kell a hangsúlyt fektetni, mi az az országos minimum, amit el kell érniük a diákoknak.

Még nincs lista

Az Országos Oktatási Tanács alakított egy bizottságot, amely arra hivatott, hogy megállapítsa, az általános iskola elsősei számára mely tantárgyból szükséges tankönyv, de az, hogy mely kiadók könyvei lehetnek ezek, nem fog szerepelni az elkészülő listán. A kiadót majd maguk az iskolák választják ki, a minisztérium által jóváhagyott tankönyvkiadói lista alapján. A bizottság tehát tantárgyakat határoz meg, amelyekhez elengedhetetlenül szükséges tankönyv, és ezek majd bekerülnek az ingyenes tankönyvcsomagba. Mint ismeretes, a minisztérium ingyenes tankönyveket biztosít az elsősöknek, de ezeket a könyveket a munkafüzetek kivételével csak kölcsönkapják, év végén vissza kell adniuk, úgy, hogy a tankönyvekbe nem írhatnak bele semmit.

A bizottság megalakult, de még nem ülésezett, így a lista még nem készült el.