2024. augusztus 18., vasárnap

Ilyen ovi még nem volt!

Népművészeti, hagyományőrző óvoda nyílik szeptembertől a szabadkai Népkörben

Három évvel ezelőtt az Aranykapu játszóház létrehozásával kezdett valóra válni a Népkör MMK gyermekekkel foglalkozóinak álma: megismertetni, megszerettetni a népi játékokat, a népi hagyományokat a gyerekekkel. Az Aranykapu játszóház logikus folytatásaként szeptembertől hagyományőrző óvoda is nyílik a Népkörben, ahol szakképzett pedagógusok, óvónő, néptáncpedagógus, képzőművész foglalkozik a legtöbb 25, maximum hat éves kicsikkel havi 8000 dinárért, amely összeg magába foglalja a foglalkozások mellett a Népkör éttermében készült uzsonnát és a havi egy kirándulást is, ugyanis a legfontosabb szempont mellett – a gyerekek képességeinek fejlesztése a népi játékok, kézműves-, rajzos, táncos, énekes foglalkozások révén – szeretnék megismertetni a gyerekekkel a környezetüket is, ezért a környékbeli tanyákra, egy-egy mesterség űzőjéhez is ellátogatnak, valamint meglátogatják a nem magyar ajkú, hasonló foglalkozásokon részt vevő társaikat is, s az óvoda növendékei a Népkör MMK szakosztályainak munkájában is részt vehetnek, fellépnek majd a Népkör MMK műsorain, rajzaikat pályázatokra küldik.

Az eddigi keddi és a csütörtöki játszóházi programot tehát szeptembertől felváltja az óvodai program, de a negyedévente megrendezésre kerülő nagy játszóházi programot, mint amilyen a karácsonyi és a húsvéti játszóház, továbbra is megszervezik.

Az óvoda a tervek szerint 14 órától 20 óráig működik majd, az érdeklődő szülők pedig június 30-áig jelentkezhetnek. Az óvoda létrehozását az MNT és a Kiss Lajos Néprajzi Társaság is üdvözölte.