2024. július 17., szerda

A nap 24 órájában művész

A Forum Képzőművészeti Díjas Butterer-Kiss Márta újvidéki képzőművész a modern és a hagyományos ötvözője

A minap vehette át a Híd Irodalmi Díjat Harkai Vass Éva, a Forum Képzőművészeti Díjat Butterer-Kiss Márta és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Mezei Szilárd. A Forum Képzőművészeti Díj kitüntetettje Butterer-Kiss Márta egy igazi kísérletező művész. Figyelme az aktuális témák felé fordul, de fontosak számára az olyan ősi szimbólumok, mint a búza, eleink azon használati tárgyait is felhasználja alkotásaiban, amelyek lassan már feledésbe merülnek. Munkáinak fontos eleme a fa.

Életem egyik legnehezebb időszakában fedeztem fel a magam számára a fát, mert rájöttem, jól ki tudom vele fejezni az érzéseimet. Munkáimban felhasználok régi teknőket, kenyérsütő lapátot, sok olyan eszközt, amelyet őseink használtak, s szinte már feledésbe merültek – magyarázta. A búza is fontos szerepet játszik művészetében, . Nemrégiben Újvidéken, a Vajdasági Múzeumban egy olyan kiállítás nyílt, amely alkotói a nők és gyermekek bántalmazása ellen emelték fel szavukat a művészet eszközeivel. Butterer-Kiss Márta a vászonra búzát vetett el, amelyet mindennap ápolt ott, a kiállítóteremben. Olyan alkotást akart a közönségnek megmutatni, amely él és élet továbbvivője. A búza női alak mellett volt a gyermek, amelyet szintén a búzával fejezett ki.

Nem csak művészetében, pedagógusi munkája során is fontos számára a kreativitás. Az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola képzőművészet szakos tanára.

– Már 22 éve vagyok a tanári pályán, már el sem tudom az életet képzelni nélküle. A tanítványaimat megtanítom az alapokra, de arra is törekszem, hogy minél jobban kifejezésre juttassam a diákok kreativitását. Elmondhatom, hogy a nap 24 órájában a művészetnek tudok élni – mesélte.