2024. augusztus 18., vasárnap

Filmzenék

A Szabadkai Zeneiskola szimfonikus zenekarának koncertje

Nagyszabású koncertet rendez a Szabadkai Zeneiskola vasárnap 21 órai kezdettel a szabadkai korcsolyapályán. Huszár Elvira vezénylésével kilenc filmzene csendül fel a zeneiskola szimfonikus zenekarának és kórusának előadásában, s a szabadkaiak mellett belgrádi, óbecsei, szarajevói, szegedi zeneművészek is helyet foglalnak majd. A hangversenyen az Evita, a Jurassic Park, A gyűrűk ura, A Karib-tenger kalózai, a Superman, a Csillagok háborúja, a Schindler listája, a Titanic és a Gladiátor ismert dallamait hallhatja a közönség. Ahogy azt Antal Istvántól, a zeneiskola igazgatójától megtudtuk, a zeneiskola növendékeivel és a szabadkai fellépőkkel már hónapok óta folynak a próbák, e munka oroszlánrészét Zsiga Pál, a zeneiskola tanára vette a vállára, a többi fellépővel 24-én és 25-én tartottak együttes próbát. Szükség is van az összehangolásra, ugyanis nem kevesebb mint 70 zeneművész ad hangversenyt: 29-en a zeneiskola tanulói és 41 professzionális zenész. Emellett egy zeneszám erejéig a Larisa balettstúdió 22 növendékének fellépését is megcsodálhatjuk, a zeneiskola kórusa, akikkel Csíkos Krisztina tanárnő foglalkozott, pedig három zeneszámban is közreműködik.

– Miután 2006-ban óriási sikert aratott a Carmina Burana, egy hasonló, nagy volumenű hangversenyt szerettünk volna létrehozni – hallottuk Antal Istvántól, aki hálás köszönetet mond a szerbiai RTV-nek, ugyanis ők bocsátották rendelkezésükre a kottákat, ez pedig nagy szó, hiszen általában nem jellemző, hogy a féltve őrzött zenei anyagokat odaadják másoknak. A belgrádi szimfonikusok már nagy sikerrel már előadták a hamarosan Szabadkán is hallható filmzenéket.

A koncertre a jegyek 300 dináros áron megvásárolhatók a Torony alatti galériában, a Fly videotékában és a Plato könyvkereskedésben, de jegyeket a középiskolákba is juttattak, a diákok 200 dinárért vehetik meg.