2024. július 17., szerda

Pénteken figyelmeztető sztrájk

A szabadkai Gyermekszínház munkatársainál betelt a pohár

A szabadkai Gyermekszínház dolgozói számára ez már a harmadik évad, amikor az elhúzódó renoválási munkálatok miatt nem tudnak a saját színpadukon játszani. Az ebből eredő és más problémák is annyira felgyülemlettek, hogy vége a türelmüknek. Pénteken délelőtt 10 és 11 óra között egy órás figyelmeztető sztrájkot tartanak, hogy felhívják az illetékesek figyelmét, kezdjenek el a gondjaik megoldásával foglalkozni.

A Gyermekszínháznak a Függetlenséghez tartozó szakszervezete hívta össze a sajtótájékoztatót, mert – mint a meghívóban olvasható, s ezt szóban is kifejtették – az intézményben elviselhetetlen állapotok uralkodnak, amelyekért Jaka Prpa Vujević igazgatónőt hibáztatják. Jelenet a Harangjátékország című előadásból (Illusztráció: www.deposi.co.rs)

A 2007 májusa óta használhatatlan színháztermükben fogadták a sajtó képviselőit. A renoválás a rendszertelenül, kisebb tételekben érkező eszközök miatt húzódik, ezért a leggyakrabban színházi előadásra nem alkalmas teremeben játszanak, például a Mladost Ifjúsági Művelődési egyesület 40 fős közönség befogadására alkalmas próbatermében, a Kosztolányi Színház csak ritkán tudja kölcsönadni a termét. Évente majd 200 előadásuk van az alkalmi helyszíneken, vendégjátékok során. Csakis kevés szereplős, kisebb díszleteket igénylő előadásokat tudják játszani. A díszletek, jelmezek nem megfelelő raktározásuk miatt tönkremennek és a komoly anyagi és szellemi, művészi befektetéssel született előadások egy részét játszani sem tudták a bemutatót követően. Mint az elkeseredett dolgozók fogalmaznak: a Gyermekszínház és tekintélyének komoly csorbulásához vezetnek a fent vázoltak. A sajtótájékoztatón – amelyen a színház több dolgozója, köztük két igazgatóbizottsági és egy ellenőrző bizottsági tag is részt vett – elhangzott: a városi költségvetésből származó eszközök nem megfelelő és lelkiismeretlen felhasználásának gyanúja merült fel. Amikor a zárszámadást a színházból úgy jutott el a városi illetékesekhez, hogy azt a Gyermekszínház igazgatóbizottság el sem fogadta, mert el sem jutott hozzá, akkor az igazgatóbizottság és az ellenőrző bizottság a városvezetéshez fordult, hogy ennek pénzügyi ellenőrei vizsgálják felül a Gyermekszínházban a költségvetési eszközök felhasználását. Majd két hónap telt el azóta, de senki sem reagált az illetékesek közül.

Szombaton az igazgatóbizottság ülésén a színház vezetésének be akarták jelenteni a figyelmeztető sztrájkot, de az igazgatóbizottság elnöke nem jelent meg az ülésen, a helyettese pedig elnapolta ezt. Az igazgatónő pedig másnap egy sms-ben értesítette munkatársait, hogy három napig távol lesz, az eszéki gyermekszínházi fesztiválra utazott (információink szerint tegnap is még ott volt, ezért nem volt alkalmunk megszólaltatni). A színháznak 34 alkalmazottja van, s 26-an aláírásukkal igazolták, hogy egyetértenek a szakszervezet által vázolt problémákkal, s sürgetik az intézkedéseket. Mint újságírói kérdésre elhangzott, valószínűleg követelni fogják az igazgatónő lemondását is.

A Gyermekszínház szakszervezete Saša Vučiničnek, Szabadka polgármesterének és Ljubica Kiseličkinek, a polgármester oktatási és művelődési kérdésekkel megbízott tanácsosának valamint Lovas Ildikónak, az önkormányzat művelődési tanácsosának címezte a levelet. A polgármester betegszabadságon van. Ljubica Kiselički pedig megkeresésünkre elmondta: jelen volt az igazgatóbizottsági ülésen, tapasztalta, hogy komoly problémák vannak. Azon dolgoznak, hogy konkrét lépések szülessenek a gondok megoldására. Pénteken ismét meglátogatja a Gyermekszínházat, elbeszélget a dolgozókkal.

Lovas Ildikó megkeresésünkre azt válaszolta, az elmúlt hetekben ilyen témában őt nem hívták megbeszélésre, hisz az a természetes, amennyiben a polgármester egy levél fő címzettje, akkor neki kell elsősorban lépést tennie. Mint mondta, régebben amikor meghívták, járt a Gyermekszínház igazgatóbizottság üléseire. Mivel nem került be a költésvetési tételek közé, hogy termet biztosítsanak nekik a renoválás idejére, igyekezett a művelődési intézményeknél – Kosztolányi színház, Maldost, Népkör – ő is közbenjárni, hogy a szakmai kollegialitás alapján a termüket bocsássák a Gyermekszínház rendelkezésére.