2024. augusztus 18., vasárnap

A minőség reneszánszáért

Pénteken és szombaton Durindó, vasárnap Gyöngyösbokréta Kishegyesen – A jövő évtől községi szemlén kell részt venniük azoknak, akik szeretnének fellépni e rendezvényen

A pénteken kezdődő XXXIII. Durindón idén 107, a vasárnap megrendezésre kerülő XLVI. Gyöngyösbokrétán pedig 37 együttes lép fel. Még Szerémségből is a Durindóra 4, a Gyöngyösbokrétára 3 együttes nevezett be a rendezvényre, amely házigazdája Kishegyes. Tehát idén is a tömegesség lesz a jellemző a vajdasági magyarság legjelentősebb népzenei fesztiváljára, a népművészet ünnepére, amelyet idén még az eddigiekhez hasonlóan szerveznek meg ezúttal Kishegyesen, viszont a jövő évtől jelentősebb változásokat szorgalmaznak a szervezők.

Amellett, hogy az idei rendezvényről is beszélgettünk, dr. Szöllősy Vágó Lászlót, a fesztiváltanács elnökét a jövő évtől esedékes változásokról is faggattuk:

A fellépők létszáma szétfeszíti mind a Durindó, mind a Gyöngyösbokréta kereteit. Három fellépési alkalomba bezsúfolni 100–110 fellépőt embertelenség mind a fellépők, mind a zsűri, mind a közönség számára – mondta. – A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség választmányának volt egy tematikus értekezlete, ahol éppen ezzel foglalkoztunk. Kiderült, hogy mindenki szükségesnek tartja a változást, persze úgy, hogy a rendezvény lényege, célja ne változzon. Tehát nem kívánjuk megfosztani a fesztivált az ünnepélyességtől, az egymásra csodálkozás örömétől, a bemutatkozás izgalmától, annak tudatától, hogy részei vagyunk valaminek, amit úgy hívunk, hogy délvidéki magyar kultúra. Az értekezlet után összehívtuk azokat a szervezeteket, amelyek a fesztiváltanácsot alkotják, s próbáltunk konkrétumokat megfogalmazni. Nem akarjuk leszűkíteni a részvétel lehetőségét, de az a kikötés, hogy akik részt kívánnak venni a rendezvényen, részt kell venniük az ezt megelőző községi szemlén. A községi szemléket maga a község kell, hogy megszervezze, de ezekre eljutnának azok a szakemberek, akik segítenének, instrukciókat adnának az együtteseknek, hogyan, min kellene változtatni. Sok egyesületnek például nincs hivatásos néptáncoktatója, a táncosok hiába látnak táncjelírást, ha sohasem tanulták ezeket elolvasni. A szakmai segítségre tehát szükség van. A szakember segíthet esetleg a népdalcsokor összeállításánál, a tempó beállításánál stb. A fesztivál szervezői létre kívánnak hozni egy szakemberekből álló instruktori testületet, amelynek tagjai ellátogatnának ezekre a szemlékre, s még néhányszor meglátogatnák az együttest. Persze minden próbán nem tudnak ott lenni, mert azt megfizethetetlen és kivitelezhetetlen, de a néhányszori szakmai segítség megoldható. Persze mindennek a megvalósításához anyagi fedezetre is szükség lesz, támogatókra, sikeres pályázatokra van szükség. Szeretnénk, ha arra is lehetőség lenne, hogy a néprajzzal foglalkozók a népviseletekkel kapcsolatban is adnának tanácsokat. Az említett szemléknek február végéig kell lezajlaniuk, s így a június elején megrendezendő Durindóig és Gyöngyösbokrétáig lenne idő a tanácsok alapján csiszolni a műsorukon. A szemléken résztvevők közül nincs szelektálás. Amely együttes ezeken részt vesz, mindegyik felléphet a Durindón és a Gyöngyösbokrétán, de csakis ezen együttesek. Nagyon remélem, hogy megfogadják a tanácsokat és minőségi reneszánszot kapunk eredményül.

Természetesen látványos változás nem következhet be egyik napról a másikra, de a Gyöngyösbokréta mozgalom 75 éves jubileumára, amelyet három év múlva Gomboson rendeznek meg, szeretnék, ha már az új elképzelések megvalósulnának, és megújított rendezvénnyel ünnepelhetnének.

Ám idén még az eddigiek szerint rendezik meg a fesztivált. A hétvégén, pénteken és szombaton a Durindó fellépőit láthatja a közönség, a vasárnapi Gyöngyösbokrétán pedig a néptáncosoké lesz a színpad. A kísérőrendezvények a jövő évtől sem maradnak el, ahogyan idén is koncertek, kiállítások is várják a látogatókat. Helyet kap a tárgyalkotó népművészet, lesz kézművesvásár, kiállítás a kishegyesi fehérhímzésekből és régi, kishegyesi képeslapokból. Koncertet ad a Karaván, a Napra és az Üsztürü együttes. Vasárnap felavatják Mátyás király mellszobrát. Egy külön standon a résztvevők a saját lemezeiket, DVD-iket árulhatják.

A fesztivál egyik fontos része a látottak, hallottak véleményezése, amelyet idén a Bodor Anikó, Olsvai Imre, Borsi Ferenc, Salamon Beáta, Szabó Kocsis Zsuzsanna, Bárkányi Ildikó, Raj Rozália, Rind Melitta, Furik Rita és Kovács Henrik alkotta zsűri végez.