2024. augusztus 18., vasárnap

A hétvégén felvételi a tehetséggondozókban

A szabadkai zenedében már tegnap megkezdődött a megmérettetés – Többszörös túljelentkezés az angol, a matematikai és a képzőművészeti szakra is

Míg a többi középiskolába az általános iskolákban megírt sikeres minősítővizsga jelenti a bejutást, addig a tehetséggondozó gimnáziumokba és a zenedékbe jelentkezők felvételi vizsgát tesznek. Számukra ezen a hétvégén érkezett el a megmérettetés időszaka.

A szabadkai Zeneiskolában már tegnap, csütörtökön megkezdődtek a felvételi vizsgák. A hat szak (énekes-hangszeres, elméleti, etnomuzikológiai, dzsessz, egyházzenei és hangmérnöki szak) 72 helyére 48-an jelentkeztek, 21 szerb és 27 magyar tanuló. A felvételi vizsga szombaton zárul, az eredményeket 11-én teszik közzé.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban 70-en pályáztak: az angol tagozatra 52-en, a németre 18-an jelentkeztek. Mindkét tagozatra 24-24 diák számára van hely. A felvételi vizsga szombaton magyar nyelvből, vasárnap pedig idegen nyelvből lesz. Az eredmények iránt június 9-én reggel 8 órától érdeklődhetnek. A sporttagozatra június 12-ig lehet jelentkezni. Ezen a tagozaton az általános gimnáziumi tanterv szerint dolgoznak, így a jelentkezőknek minősítővizsgát kell tenniük, valamint figyelembe veszik a 6.–8. osztályos tanulmányi eredményt és a sporteredményeket is.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban a képzőművészeti tagozaton ma, pénteken, szombaton és vasárnap zajlik a felvételi, ma rajzból, szombaton festészetből, vasárnap szobrászatból. A matematikai tagozatra szombaton lesz a felvételi. Az eredmények iránt június 8-a után lehet érdeklődni. Ebben a gimnáziumban is kétszeres a túljelentkezés, itt mindkét szak esetében. A matematikai tagozatra 40-en, a képzőművészetire pedig 47-en jelentkeztek. A szabad helyek száma viszont 20-20.